Sitemenu

woensdag 16 oktober 2019
content-main-left

Fotoserie: bedrijfsreportage Jan Franken, De Croy Hoeve

content-main-right
  • Net buiten Aarle-Rixtel in Noord-Brabant staat het bedrijf van Jan Franken op Landgoed Croy. Hij verkoopt het marchigianavlees via zijn eigen restaurantketen.
    Jan Franken, De Croy Hoeve
  • Net achter de plek van de oude langgevelboerderij bouwde Franken een nieuwe langgevelboerderij. Achter het linkergedeelte van de boerderij staat de hellingstal van de marchigiana’s.
    Langgevelboerderij
  • De koeien staan op stro op een helling van acht procent. De dieren lopen het stro zelf de helling af naar de ruimte achter het voerhek. Hier verwijdert een automatische mestschuif aan de ketting twee keer per dag de mest uit de stal.
    Hellingstal
  • Twee keer per dag strooit Franken met een automatisch instrooisysteem het stro in.
    Stro automatisch instrooien
  • Het stro is opgeslagen boven de stalruimte.
    Stro-opslag
  • Vanaf dit seizoen laat Franken de stromest twee jaar composteren voordat de mest het land op gaat. Dit verbetert de kwaliteit van de mest en is daarom ook beter voor de bodem.
    Stromest laten composteren
  • Het rantsoen bestaat uit hooi, aangevuld met twee kilo krachtvoer. Mais krijgen de dieren niet meer, omdat dit nadelig is voor de kwaliteit en de smaak van het vlees. Ook werden de koeien van mais te vet, wat zorgde voor problemen bij afkalven.
    Rantsoen van hooi en brok
  • Elk halfjaar laat Franken bloedmonsters nemen om de extra vitamine- en mineralenbehoefte van de dieren in kaart te brengen. Op basis van deze bloedmonsters wordt de brok samengesteld.
    Krachtvoer op maat
  • Met deze krachtvoeropslag kan Franken eenvoudig voeren. Een kruiwagen past er precies onder en met een voerschep krijgt elke koe ’s ochtends en ’s middags één kilo voer aan het voerhek.
    Krachtvoervoorraad
  • Achter de hellingstal is een ‘uitraasweide’ als buffer naar de 20 hectare die voor beweiding beschikbaar is.
    Uitraasweide
  • De marchigianakalveren worden bruin geboren en groeien in het eerste jaar 1,5 kilo per dag.
    Kalveren worden bruin geboren
  • Na de aankoop van restaurant ‘Auberge de Croyse Hoeve’ tegenover Kasteel Croy, groeide het aantal restaurants. Inmiddels ontvangen zeven Croy-restaurants jaarlijks 350.000 bezoekers, waar het marchigiana-vlees op de menukaart staat.
    Croy-restaurants
  • Tijdens een studiereis met het Food Service Instituut Nederland (FSIN) naar New York kwam Franken in aanraking met de ‘blurring’-trend. Wat er in het restaurant op de kaart staat, is er ook te koop; wat er in de supermarkt te kopen is, kun je ook ter plekke consumeren. Het inspireerde hem om streekwinkels in de eigen restaurants te openen.
    Streekwinkel in het restaurant
  • Bij het restaurant hoort ook een bierbrouwerij.
    Bierbrouwerij (1)
  • Elke woensdag en vrijdag brouwen de brouwmeesters bier voor gebruik in het restaurant. De marchigianarunderen krijgen dan verse, nog warme bierbostel.
    Bierbrouwerij (2)
right