Sitemenu

donderdag 21 maart 2019
content-main-left

Nieuws

Als signaal dat de recente vaststellingen bij Veviba in Bastenaken onaanvaardbaar zijn, hebben de landbouworganisaties beslist om zich burgerlijke partij te stellen in het Veviba-dossier. Dat bevestigt Boerenbond.

Daarmee kunnen ze ook inzage krijgen in het volledige dossier. Boerenbond heeft daarnaast ook enkele voorstellen om de sector opnieuw op het spoor te zetten. 
Na het bericht van de intrekking van de vergunning van Veviba, heeft Boerenbond onmiddellijk bij minister Ducarme aangedrongen krachtdadig op te treden en samen met het FAVV en het gerecht deze zaak tot op het bot uit te zoeken. Boerenbond meent dat een krachtdadig optreden noodzakelijk is, niet enkel om het vertrouwen van de consument in Belgisch rundsvlees te behouden, maar ook om voor eens en altijd duidelijk te maken dat het meer dan dringend tijd is dat de slachthuis- en vleesverwerkende sector zich ernstig bezint en maatregelen neemt om de malafide praktijken in bepaalde slachthuizen en vleesbedrijven een halt toe te roepen. 

Controles op elkaar afstemmen

De meerdere controle-instanties die belast zijn met controles in het kader van voedsel, leveren goed werk volgens Boerenbond, maar zijn te versnipperd. De mazen van het net moeten dicht.
De landbouworganisatie vraagt ook volledige transparantie binnen de vleesketen. Het eerder afgesloten interprofessioneel akkoord is een eerste stap. Maar de sector moet verder gaan, er moet hier en nu vanuit de slachthuis- en vleessector volledige transparantie gecreëerd worden.

Geen weggeefprijzen voor vlees

‘De race naar de laagste prijs die door de supermarkten wordt gelopen, is een race die voor iedereen in de voedingsketen eindigt in de afgrond’, geeft Boerenbond vervolgens aan. Ze roept dan ook op om eindelijk te stoppen met het braderen met voedsel en met de eindeloze druk op toeleveranciers om toch maar aan de laagste prijs te kunnen verkopen. De politiek van de beste kwaliteit aan weggeefprijs is niet duurzaam, niet houdbaar. 
Tot slot richt de landbouworganisatie zich op naar de consument. ‘Heel wat consumenten weten niet waar hun voedsel vandaag komt en hoe het geproduceerd wordt. Men staat niet stil bij de inspanningen die hiervoor moeten geleverd worden en die een correcte prijs rechtvaardigen. Zolang de consument niet wil betalen voor kwaliteit, riskeer je gesjoemel op je bord te krijgen, zoals voedselbiotechnoloog prof Leroy terecht opmerkt.’

 

 

Recent werd nog een interprofessioneel akkoord ondertekend tussen landbouworganisaties en de vlees- en slachtsector. De landbouworganisaties vragen nu om nog meer transparantie uit deze sector
Recent werd nog een interprofessioneel akkoord ondertekend tussen landbouworganisaties en de vlees- en slachtsector. De landbouworganisaties vragen nu om nog meer transparantie uit deze sector

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

Een aantal jonge vleesveehouders willen via een pas opgerichte producentenorganisatie (POVV) informatie onderling gaan uitwisselen. Hoe kijkt u hier tegen aan?
Ik ga zeker lid worden en mee informatie uitwisselen
Ik ga lid worden maar kijk dan toch even de kat uit de boom
Neen, dit heeft geen enkele zin
right