Sitemenu

woensdag 15 augustus 2018
content-main-left

Nieuws

In vijf jaar tijd is de prijs voor een hectare landbouwgrond in Vlaanderen fors gestegen.

In de eerste helft van 2018 verwisselde Vlaamse landbouwgrond voor ruim 52.000 euro per hectare van eigenaar. In 2013 was dat bijna 39.000 euro. Dat blijkt uit de Notarisbarometer, die de Federatie van het Notariaat voor de eerste keer publiceert.

Duurste grond in Antwerpen en West-Vlaanderen

In Antwerpen en West-Vlaanderen moeten landbouwers het diepst in de buidel tasten. In Antwerpen lag de gemiddelde prijs dit jaar tot nu toe op 64.375 euro per hectare. In West-Vlaanderen komt de prijs uit op 64.272 euro per hectare. De minst dure grond ligt in Vlaams-Brabant met een gemiddelde van 37.183 euro per hectare.

De prijs voor landbouwgrond in Vlaanderen is fors hoger dan in Wallonië. In het Waals Gewest betalen landbouwers gemiddeld zo’n 32.000 euro per hectare, ofwel 20.000 euro minder dan in Vlaanderen. Ter vergelijking: in Nederland lag de gemiddelde agrarische grondprijs in 2017 op 59.500 euro per hectare.

Twee derde transacties in Vlaanderen

In Vlaanderen wordt ook meer grond verkocht dan in Wallonië. Van alle transacties in de eerste helft van 2018 vonden er 64,1 procent plaats in Vlaanderen tegenover 35,9 procent in Wallonië. Verhoudingsgewijs werd in Oost-Vlaanderen de meeste landbouwgrond verkocht (16,6 procent). West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant volgen met een marktaandeel van 13 procent.

 

In de eerste helft van 2018 verwisselde Vlaamse landbouwgrond voor ruim 52.000 euro per hectare van eigenaar
In de eerste helft van 2018 verwisselde Vlaamse landbouwgrond voor ruim 52.000 euro per hectare van eigenaar

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

De voorbije maanden sloten een aantal slachthuizen in Vlaanderen de deuren, al dan niet definitief. Het aanbod van slachthuizen in Belgie wordt daardoor kleiner. Een project, gecoordineerd door BioForum Vlaanderen, onderzoekt momenteel de haalbaarheid van een mobiel slachthuis waarbij dieren op het bedrijf worden geslacht. In eerste fase is het project vooral gericht op pluimvee, maar ook voor runderen zijn er reeds diverse initiatieven werkzaam elders in Europa. Zou u mobiel slachten op het bedrijf overwegen?
Ja
Neen
right