Sitemenu

donderdag 20 september 2018
content-main-left

Nieuws

Veehouders zouden nog maar een bepaald percentage misregistraties zelf moeten mogen herstellen. En de aanmeldperiode voor de geboorte van een kalf zou moeten worden teruggebracht tot drie dagen in plaats van drie werkdagen. Dit zijn twee van de concrete aanpassingen die zijn voorgesteld om het I&R-systeem minder foutgevoelig te maken.

Dit vertelt Wil Meulenbroeks, voorzitter van de vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland, in het eerste maartnummer van Veeteelt. Hij is een van de deelnemers in een werkgroep die, naar aanleiding van het onderzoek naar I&R-fraude, het registratiesysteem onder de loep neemt. In deze werkgroep zitten ook vertegenwoordigers van de zuivel en de vleesvee- en kalverhouderij.

Prijskaartje aan herstelmeldingen

‘Een foutje kan snel zijn gemaakt’, stelt Meulenbroeks. ‘Daarom moet bijvoorbeeld de mogelijkheid om het geslacht van een kalf achteraf aan te passen blijven bestaan. Maar je kunt wel maatregelen nemen om veehouders te dwingen om nauwkeurig te registeren, bijvoorbeeld door in te voeren dat herstelmaatregelen boven een bepaald percentage geld gaan kosten’, oppert hij.

 

Een van de voorstellen bepaalt dat de aanmeldperiode voor de geboorte van een kalf zou moeten worden teruggebracht tot drie dagen in plaats van drie werkdagen
Een van de voorstellen bepaalt dat de aanmeldperiode voor de geboorte van een kalf zou moeten worden teruggebracht tot drie dagen in plaats van drie werkdagen

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

De voorbije maanden sloten een aantal slachthuizen in Vlaanderen de deuren, al dan niet definitief. Het aanbod van slachthuizen in Belgie wordt daardoor kleiner. Een project, gecoordineerd door BioForum Vlaanderen, onderzoekt momenteel de haalbaarheid van een mobiel slachthuis waarbij dieren op het bedrijf worden geslacht. In eerste fase is het project vooral gericht op pluimvee, maar ook voor runderen zijn er reeds diverse initiatieven werkzaam elders in Europa. Zou u mobiel slachten op het bedrijf overwegen?
Ja
Neen
right