Sitemenu

donderdag 21 maart 2019
content-main-left

Nieuws

Het Belgisch Voedselagentschap meldt dat in het huidige stadium van het onderzoek twee producten werden geïdentificeerd die een mogelijk risico vormen voor de consumenten.

Deze producten worden momenteel in België uit de handel genomen en aan de distributiebedrijven werd gevraagd om indien nodig producten terug te roepen van de consument.

Het voedselagentschap kon tijdens de huiszoeking bij veel van de aanwezige producten onregelmatigheden ten opzichte van de voedselwetgeving vaststellen. Al deze producten in de opslagplaats werden daarbij verzegeld.

Twee producten met gezondheidsrisico

De onderzoekers van het voedselagentschap hebben eveneens vaststellingen gedaan in de uitsnijzaal. Bij de vleesverwerking kon het FAVV twee specifieke producten identificeren waarbij er mogelijk een gezondheidsrisico bestaat: gehakt en ossenstaart die aan andere bedrijven werden verkocht.

Momenteel kunnen enkel deze twee in de handel gebrachte producten impact hebben op de gezondheid van de consument. Het voedselagentschap meldt daarnaast dat behalve deze twee producten elk product dat geen gezondheidsrisico inhoudt maar waarvan de conformiteit niet kan worden gegarandeerd, eveneens uit de handel zal worden genomen. 

Alle producten uit de handel genomen

Uit voorzorg hebben de distributiebedrijven alle producten van Veviba uit de handel genomen. Het FAVV meldt dat met uitzondering van een partij gehakt afkomstig van Veviba het vers vlees dat in België wordt verkocht niet getroffen is door deze problematiek.

Gerechtelijke procedure

Eind februari en begin maart werd in het kader van een gerechtelijk onderzoek een huiszoeking uitgevoerd. Medewerkers van het FAVV, vergezeld door 41 politieagenten, hebben het bedrijf Veviba bezocht en een verslag overgemaakt aan de onderzoeksrechter. Op het einde van de controle werd in afwachting van een verder gevolg door het gerecht een preventieve inbeslagname gedaan van alle aanwezige producten.

Met toestemming van de onderzoeksrechter werd op 6 maart de erkenning van twee activiteiten van Veviba ingetrokken. Het gaat om het vleesverwerkingsatelier en het koelhuis. Het bedrijf Slachthuis en Markt van Bastenaken (AMB) behoudt zijn erkenning. Ondertussen heeft het FAVV zijn controles op alle bedrijven van de Groep Verbist, eigenaar van Veviba, verscherpt.

 

Momenteel kunnen twee in de handel gebrachte producten impact hebben op de gezondheid van de consument
Momenteel kunnen twee in de handel gebrachte producten impact hebben op de gezondheid van de consument

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

Een aantal jonge vleesveehouders willen via een pas opgerichte producentenorganisatie (POVV) informatie onderling gaan uitwisselen. Hoe kijkt u hier tegen aan?
Ik ga zeker lid worden en mee informatie uitwisselen
Ik ga lid worden maar kijk dan toch even de kat uit de boom
Neen, dit heeft geen enkele zin
right