Sitemenu

zaterdag 19 januari 2019
content-main-left

Nieuws

Om landbouwdata te delen gaan Vlaamse organisaties vanaf april aan de slag met het ontwikkelen van een infrastructuur om data te delen. Deze zogenaamde ‘DataHub voor AgroFood’ is een soort elektronische snelweg voor data op het boerenerf die het uitwisselen van data mogelijk maakt.

In een eerste fase is het project gericht op melkvee, maar het doel is wel om de datahub voor alle veehouders open te stellen, dus ook vleesveehouders.
Onderzoeksinstelling ILVO werkt in het project samen met het Innovatief Bedrijvennetwerk Smart Digital Farming (SDF) en met zes bedrijven en landbouworganisaties: AVEVE, Boerenbond, CRV, DGZ, Innovatiesteunpunt en Milcobel.

Boer blijft eigenaar data

Volgens de organisaties kan het delen van data grote voordelen opleveren, zoals administratieve ontzorging van veehouders, optimalisatie van input en meer inzicht krijgen in de bedrijfsvoering. De boer blijft wel eigenaar van de data en hij krijgt een centrale rol in de uitwisseling van data. Hij bepaalt welke andere partijen toegang krijgen tot zijn data.

JoinData in Nederland

Onder de naam JoinData werken ook in Nederland verschillende organisaties en bedrijven aan het versnellen van processen rondom het slim gebruik van data op het boerenerf. Behalve FrieslandCampina, CRV en Agrifirm participeren ook LTO Nederland, EDI-Circle en de akkerbouwcoöperaties Cosun en Avebe daarin.

De boer blijft eigenaar van de data en krijgt een centrale rol in de uitwisseling van data
De boer blijft eigenaar van de data en krijgt een centrale rol in de uitwisseling van data

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

Een aantal jonge vleesveehouders willen via een pas opgerichte producentenorganisatie (POVV) informatie onderling gaan uitwisselen. Hoe kijkt u hier tegen aan?
Ik ga zeker lid worden en mee informatie uitwisselen
Ik ga lid worden maar kijk dan toch even de kat uit de boom
Neen, dit heeft geen enkele zin
right