Sitemenu

zaterdag 24 maart 2018
content-main-left

Nieuws

Jaarlijks sterven er in Nederland en Vlaanderen in totaal ruim 6000 runderen als gevolg van letsel door zwerfafval. Dit blijkt uit onderzoek van masterstudent Robin van de Bles van Wageningen Universiteit.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Recycling Netwerk Benelux, een milieuorganisatie die zich in Nederland en België inzet voor een beter milieu door goede zorg voor afval en grondstoffen.

Schade minstens 500 euro per bedrijf

Van der Bles enquêteerde honderden veehouders in Nederland en Vlaanderen. Op basis van hun antwoorden begroot hij de jaarlijkse schade door zwerfvuil op 10,3 tot 16 miljoen euro voor de Nederlandse veehouderij en op 4,5 tot 6,8 miljoen euro voor de Vlaamse. Deze bedragen zijn opgebouwd uit de kosten voor het opruimen van zwerfvuil, uitval van dieren, productiederving en kosten voor behandeling van letsels. Dit komt neer op gemiddeld tussen de 482 en 728 euro voor iedere Vlaamse veehouder en tussen de 392 tot 652 euro voor iedere Nederlandse.

Boerenbond werkt aan bewustwording

Voor de Vlaamse Boerenbond zijn de resultaten van het onderzoek aanleiding om de al gestarte actie tegen zwerfvuil voort te zetten. Dit doet de belangenbehartiger onder andere via een uitgebreide informatiecampagne. Deze is bedoeld om recreanten en weggebruikers bewust te maken van de schade die zwerfvuil kan veroorzaken.

LTO sluit aan bij statiegeldalliantie

Inmiddels heeft ook LTO Nederland laten weten zich aan te sluiten bij de statiegeldalliantie. Dit samenwekingsverband verenigt milieuorganisatie, lokale overheden, bedrijven en andere organisaties die zwerfafval willen terudringen. Samen roepen ze de overheid op om statiegeld in te voeren op PET-flessen en blikjes.

 

 

Zwerfvuil in voer kost Nederlandse en Vlaamse veehouders jaarlijks honderden euro’s
Zwerfvuil in voer kost Nederlandse en Vlaamse veehouders jaarlijks honderden euro’s

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

Eiwit in het voerrantsoen is geen goedkoop onderdeel.Uit de marktinfo voer blijkt dat voor eiwitrijk krachtvoer de marktprijs een stuk hoger is dan de voederwaardeprijs. Denkt u zelf eiwit gaan te telen op uw bedrijf?
Ja, soja
Ja, veldbonen
Ja, voedererwten
Ja, niet-bittere lupinen
Ja, maar niet zelf. Eventueel in samenspraak met akkerbouwer uit de buurt
Neen
right