Sitemenu

vrijdag 21 februari 2020
content-main-left

Nieuws

Vlaamse en Waalse boerenorganisaties gaan gezamenlijk ‘politieke’ initiatieven nemen om het gebruik van maaltijdcheques en eco-cheques ook wettelijk toe te laten in de korte keten verkoop voor gangbare landbouwproducten.

Dat hebben de boerenorganisaties aangekondigd tijdens de landbouwbeurs te Libramont.

Momenteel is het gebruik van maaltijdcheques en eco-cheques in de korte keten verkoop wettelijk voorbehouden voor bioproducten. Voor het gebruik van de cheques is bovendien een elektronische betaalterminal vereist.

‘Het zou zonde zijn om dit betaalmiddel onbenut te laten in de korte keten verkoop van gangbare landbouwproducten,’ aldus Caroline Decoster van het FWA, de Waalse boerenbelangenbehartiger, aan de krant Sillon Belge. ‘Het idee past ook perfect in ons streven naar transparante en faire prijzen voor de landbouwers.’

Meer zakencijfer

In Belgie verlonen zo’n 70.000 bedrijven hun werknemers deels met maaltijdcheques, goed voor een waarde van 2,6 miljard euro. Zo’n 80.000 bedrijven geven als deel van de verloning hun medewerkers eco-cheque, goed voor een waarde van 256 miljoen euro. De praktijk bewijst dat het zakencijfer met zo’n 30 tot 50 procent toeneemt met het aanvaarden van deze cheques.

De elektronische maaltijdcheque
De elektronische maaltijdcheque
right