Sitemenu

dinsdag 25 februari 2020
content-main-left

Nieuws

Vlaanderen is ook in 2018 een netto-exporteur van agrarische producten. De invoer bedroeg in 2018 zo'n 32,0 miljard euro en de uitvoer 38,4 miljard euro. Het positieve handelssaldo (uitvoer min invoer) ligt daarmee op 6,4 miljard euro.

In vergelijking met 2017 is de uitvoer met 1 procent gestegen en het handelsoverschot met 5 procent. Enkel Nederland, Spanje en Polen hebben in de EU een groter agrohandelsoverschot. Dat blijkt uit het jaarlijkse agrohandelsrapport van de Nationale Bank van België en de Comext-databank van Eurostat.

Vooral de hoofdgroep dierlijke producten (met een positief saldo van 2,3 miljard euro) en de hoofdgroep agro-industriële producten (+2.0 miljard euro) dragen in grote mate bij tot het Vlaamse handelsoverschot. De akkerbouwproducten (+1,2 miljard euro) en de andere producten (+1,1 miljard euro) noteren eveneens een positief handelsoverschot.

Vers rund- en kalfsvlees

De handel in rundvleesproducten levert een positief handelssaldo op van +491 miljoen euro. Dat is grotendeels te danken aan de uitvoer van vers rund- en kalfsvlees (630 miljoen euro), gevolgd door bereidingen (83 miljoen euro), slacht- en gebruiksdieren (40 miljoen euro) en gedroogd en gerookt vlees (9 miljoen euro).

98% van het verse rund- en kalfsvlees dat Vlaanderen uitvoert, blijft binnen de EU. De vier belangrijkste bestemmingen zijn Nederland (171 miljoen euro), Frankrijk (140 miljoen euro), Duitsland (119 miljoen euro) en Italië (81 miljoen euro).

Van het ingevoerde rundvlees komt 86% uit de EU, vooral uit Nederland (50 miljoen euro), Frankrijk (41 miljoen euro) en Ierland (33 miljoen euro). De Verenigde Staten zijn de belangrijkste niet-Europese leverancier (15 miljoen euro).

Nederland is voor de Vlaamse handelsbalans in rundvlees een zeer belangrijk markt
Nederland is voor de Vlaamse handelsbalans in rundvlees een zeer belangrijk markt
right