Sitemenu

vrijdag 21 februari 2020
content-main-left

Nieuws

Vlees is het duurst in Oostenrijk, Luxemburg en Frankrijk. België en Nederland volgen in het voetspoor van deze landen. Deze gegevens – berekend op basis van de consumentenprijzen – werden gepubliceerd door Eurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Unie.

Eurostat heeft een evaluatie gepubliceerd van het prijsniveau van verschillende levensmiddelen in de Europese Unie. Het prijsniveau varieerde daarbij van 66 tot 130 procent vergeleken met het EU-gemiddelde.

België en Nederland in kopgroep

Voor brood en granen variëren de prijzen van 54 procent van het EU-gemiddelde in Roemenië tot 152 procent in Denemarken.

Voor vlees is dit van 63 procent in Polen en Roemenië naar 146 procent in Oostenrijk. België en Nederland zitten met hun prijsniveau voor vlees in de voorste linies, respectievelijk met 126 en 123 procent.

Voormalige Oostbloklanden goedkoper

Denemarken had in 2018 met 130 procent ten opzichte van het EU-gemiddelde het hoogste prijsniveau voor levensmiddelen en niet-alcoholische dranken in de EU.

Het wordt gevolgd door Luxemburg en Oostenrijk (beide 125%). Aan de andere kant werden de laagste prijzen waargenomen in Roemenië (66%) en Polen (69%). Ook hierin zit België met 114 procent in de bovenste groep, Nederland scoort met 101 procent eerder gemiddeld.

 

Vlees is gemiddeld duurder in Nederland en België dan in veel andere EU-landen
Vlees is gemiddeld duurder in Nederland en België dan in veel andere EU-landen
right