Sitemenu

dinsdag 18 juni 2019
content-main-left

Nieuws

Het gentechlaboratorium van prof. Michel Georges te Luik (B) heeft drie nieuwe dna-testen klaar voor het detecteren van drie genetische defecten in het Belgisch-witblauwras. Het betreft een test voor verlengde drachtduur, hamartoma en erfelijke arthrogrypose.

‘De betreffende, verantwoordelijke genen zijn enkel nog niet geïdentificeerd’, zegt onderzoekster Carole Charlier. ‘De test is gebaseerd op het stukje chromosoom waarop het gen gelokaliseerd is. De precisie van de test is om die reden niet honderd procent, maar toch 95 procent.’ Met deze indirecte test kunnen de onderzoekers nu wel al de incidentie of frequentie van de drie defecten in de populatie nagaan. Een eerste schatting rapporteert 10 tot 15 procent incidentie voor verlengde drachtduur, 10 procent voor hamartoma en minder dan 2 procent voor arthrogryposis.

Bij verlengde drachtduur kunnen onder andere de volgende klinische symptomen optreden: het niet starten van de kalving, een abnormale drachtduur tot 14 maanden en grote, grove kalveren met lang haar en lange klauwen. Hamartoma is een gezwel dat zich voordoet als gevolg van een ontwikkelingsstoornis, waarbij een abnormale hoeveelheid weefsel optreedt ter hoogte van de onderkaak. De kalveren vertonen vaak ook een korte kop en een uithangende tong. Hamartoma bij kalveren is letaal of dodelijk. Erfelijke arthrogrypose verwijst naar vervormde gewrichten ter hoogte van de ledematen zodat de beweeglijkheid van het gewricht beperkt is, in combinatie met een open gehemelte. Erfelijke arthrogrypose is eveneens dodelijk.

Risicobloedlijnen

Fausto de Fontena, Bourgogne, Riant en Christophe de l’Abbye liggen aan de basis van een verhoogd risico op verlengde dracht. Bij hamartoma spelen de bloedlijnen van Osborne van Terbeck, Bison de Somme en Gabin d’Offoux een belangrijke rol. Op erfelijke arthrogrypose is er een verhoogde kans met de bloedlijn van Ministre du Bouchelet en Kalimine de Barsy Fontaine.

 

Kalf met hamartoma (een tumorachtige zwelling van de onderkaak)
Kalf met hamartoma (een tumorachtige zwelling van de onderkaak)
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

Een aantal jonge vleesveehouders willen via een pas opgerichte producentenorganisatie (POVV) informatie onderling gaan uitwisselen. Hoe kijkt u hier tegen aan?
Ik ga zeker lid worden en mee informatie uitwisselen
Ik ga lid worden maar kijk dan toch even de kat uit de boom
Neen, dit heeft geen enkele zin
right