Sitemenu

zondag 18 augustus 2019
content-main-left

Nieuws

Fokveebeurs Affligem imponerend

31-01-2010  · 5 reacties

De 23e editie van Vlaanderens grootste fokveebeurs voor het Belgisch-witblauwras in Afflgem was grensverleggend. De vleesaanzet in de achterhand was mooi afgetekend. Nog nooit waren de bekkens zó breed en nog nooit behaalden álle rubriekwinnaars de normen voor eerste categorie in hoogtemaat. Alleen het beenwerk kon nog beter.

Bij de stierkalveren ging de kampioenstitel naar Ericson van de Bremberg (v. Arafat) van Armand en Bart Willems uit Sint-Joris-Winge. Bij de jonge stieren was er eindwinst voor Nestlé de St. Fontaine (v. Etna) van Steven Van Caeneghem uit Avelgem. In de categorie stieren middengroep ging de eindzege naar de zwartwitte Figor (v. Sjaka-Zoeloe) van Jozef De Clercq uit Smetlede. Bij de oudere stieren kon de jury niet om Bambino van de IJzer (v. Jasmin) van Geert Bulcke uit Knokke-Heist heen. 

Bij de vaarskalveren kreeg Evita (v. Germinal) van Jean-Pierre Pollyn uit Lovendegem de meeste stemmen achter haar naam. Bij de vaarzen viel andermaal vader Germinal in de prijzen. Duizendschoon van het Hof te Landegem van maatschap Debrandt uit Oordegem won de eindstrijd overtuigend. Bij de oudere vaarzen was er evenmin twijfel voor winst. Dame-Blanche van de Stokerij (v. Bianco) van Roger Monbaliu uit Jabbeke showde een goede bespiering in de voorhand, een mooi cilindrische middenhand en een imposante vleesexpressie in de achterhand. ‘Eindelijk’ zullen ze gedacht hebben bij de familie Brouckaert uit Ruddervoorde. Bij de gekalfde vaarzen was de eindzege immers voor hun Rieuwke van de Sysloberg. De langgerekte, brede Germinaldochter is al heel dikwijls dicht in de buurt geweest van een finale op diverse keuringen maar moest steeds het onderspit delven in de rubriekskeuring. Nu was haar uur aangebroken. 

Nestlé de St. Fontaine (links) behaalde rubriekwinst en later de kampioenstitel
Nestlé de St. Fontaine (links) behaalde rubriekwinst en later de kampioenstitel

affligem

de kwaliteit was inderdaad zeer goed. proficiat aan de fokkers! Onafhankelijk van dit feit viel het me echter op dat er in sommige jeugdreeksen een zeer groot verschil was in maat en gewicht tussen het zwaarste dier en de middelmaat. Bepaalde dieren waren niet alleen buiten proportie zwaar voor hun leeftijd, maar bovendien ook zeer bevleesd. Ik heb het vermoeden dat er bij bepaalde doe-het-zelf-inseminators hier en daar gesjoemeld wordt in de leeftijden, met het oog op prijskamp-succes (op korte termijn). Hoe men dit kan bewijzen, hoe men dit kan gaan controleren weet ik niet, maar ik vrees dat deze praktijk steeds meer toegepast wordt. Is dit nog eerlijke competitie? Met deze reactie is het niet mijn bedoeling om mensen met de vinger te wijzen, ik hoop enkel dat het tot nadenken stemt en dat men niet blind is of blijft voor dergelijke zaken. een ervaren fokker

prijskamp affligem

Het was inderdaad een zeer goede kwaliteitsvolle prijskamp. Onze stier stond terecht tweede na Nestlé die 2de was!
right