Sitemenu

zondag 24 juni 2018
content-main-left

Nieuws

In deze blog het verloop van de keuring voor de Nederlandse inzenders op de Euroblonde.

Na een voor vrijwel iedereen wat onrustige nacht begon op donderdag de dag met het verzorgen en klaarmaken van de dieren. Ze waren de nacht doorgekomen op de ruime plekken met een dik pak stro.

Eerste rillingen over de rug

De familie Brink mocht de spits afbijten met Mariëlle. Een grote groep pinken van krap 1,5 jaar. Hier was meteen duidelijk dat een keuring met Franse dieren geen kattenpis is. Ondanks dat Mariëlle een zeer correct dier is waar niet veel op aan te merken is, bleek ze in ontwikkeling en ras kwaliteiten net iets minder en eindigde ze op een 13e en laatste plaats.
Daarna was Mercedes van Johan Schilder aan de beurt. Ook zij moest aantreden in een groep beste jonge dieren van ongeveer 20 maanden. Zij presteerde al aanmerkelijk beter. Ze eindigde op de 8e plaats  van 11 dieren. Haar iets mindere kruis en staartinplant maakte een hogere plaatsing niet mogelijk. Bijzonder waren de woorden van de jury Peter Thissen, die stilstond bij de zieke Johan die de keuring vanuit Nederland diende te volgen. Bij menigeen liepen de rillingen over de rug.
Even later mocht Messi van de familie Kip aan de bak. Ook hij moest aantreden in een beste groep jonge stieren. Met de 6e plaats in een groep van 9 waren we zeer tevreden. Messi stond er mooi voor en in ontwikkeling en bouw kon hij mee doen met de besten. De kopnummers hadden nog wat meer fijnheid en rasuitstraling.

‘Mijn dag kon niet meer stuk’

Na de lunch mocht ik zelf aantreden met Jackie Malo, te beginnen in de voorring.  Wat een bijzondere ervaring om zelf een dier tussen al die grote fokkers te mogen presenteren. Na de opstelling moesten alle dieren rond lopen en begon de plaatsing vanaf de laatste plaats. Direct al super blij dat er al 2 dieren geplaatst werden en ik nog steeds mocht blijven rondlopen. In ieder geval geen laatste, mijn grootste angst. En het werd zelfs nog mooier. Met een 4e plaats ging ik met de gehele groep van de voorring naar hoofdring. Wat een machtig gevoel om als eerste de hoofdring te betreden. Met de spanning in mijn lijf of de 4e plaats definitief zou zijn ging de jurering verder. Daar bleek haar plaatsing definitief te zijn. Super blij met haar plaats en mooie woorden van de jury over de excellente raskwaliteiten en fijnheid van Jackie. Mijn dag kon niet meer stuk.

Eerste podiumplek

Vervolgens waren Harriëlle du Moulin en Geneve aan de beurt. Een sterke rubriek met bekende Franse keuringskanonnen. Met Genenve bleek wel hoe moeilijk het is om een dier op het juiste moment in de perfecte conditie te hebben. Met haar was dat helaas niet helemaal gelukt en daarmee kwam ze op de laatste plaats. Harriëlle deed het beduidend beter. Ze schurkte zelfs tegen een podiumplaats aan. Uiteindelijk eindigde ze als op de 5e plaats, wat uitstekend was in deze beste groep oudere koeien.
Daarna zijn Garfield en haar kalf Nuance van Ed en Marjan Neerincx aan de beurt. Zij verkeert in de vorm van haar leven. Helaas waren er door veel afmeldingen maar 3 zoogstellen in haar rubriek. Met haar macht en ontwikkeling werd ze 2e. Voor de eerste plaats kwam ze helaas wat fijnheid en breedte in haar kruis tekort.

Met een eerste podiumplaats was één van de doelstellingen van de Sedangroep alvast bereikt en ging het als team in een stijgende lijn…….

Best for lest

En toen Fatima du Moulin van Johan Schilder en Fiona du Moulin van Hans Spekenbrink. In een wat rommelige rubriek met de groep oudste koeien kwam Fiona op een 7e plaats. In ontwikkeling en macht hoorde ze bij de beste, maar in fijnheid en kruisbreedte kwam ze wat tekort ten opzichte van de andere dieren.
Voor de plaatsing van Fatima moesten we wat langer wachten. Na de plaatsing in de voorring bleef ze over bij de laatste 3. Dat was al een gigantische prestatie. De keuring ging vervolgens verder in de hoofdring. Geweldig om te zien hoe Fatima haar rondjes maakte als laatste van de drie. Na de opstelling op het podium volgde een geweldige climax. Ondersteunt met opzwepende muziek tikte de jury haar als eerste aan !!! Wat volgde was een enorme explosie van applaus, emotie en blijdschap. Wat een ontknoping van deze geweldige dag. Een ieder die erbij was zal dit nooit meer vergeten.

Bekijk de rubrieksoverwinning van Fatima hier.

Blog 6: Samen naar Sedan: de individuele keuring

kampioen

Wat geweldig hebben jullie het gedaan! en nog veel plezier!

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

De voorbije maanden sloten een aantal slachthuizen in Vlaanderen de deuren, al dan niet definitief. Het aanbod van slachthuizen in Belgie wordt daardoor kleiner. Een project, gecoordineerd door BioForum Vlaanderen, onderzoekt momenteel de haalbaarheid van een mobiel slachthuis waarbij dieren op het bedrijf worden geslacht. In eerste fase is het project vooral gericht op pluimvee, maar ook voor runderen zijn er reeds diverse initiatieven werkzaam elders in Europa. Zou u mobiel slachten op het bedrijf overwegen?
Ja
Neen
right