Sitemenu

maandag 19 augustus 2019
content-main-left

Nieuws

Het is vaak ongezien dat op een regionale keuring álle dieren met recht en rede in de showring verschijnen. Veelal is er immers ook een ondereind aanwezig dat de fokkers beter op stal zouden houden. Maar dit was niet het geval op de editie 2017 van  de West-Vlaamse provinciale te Wulpen.

De kwaliteit van het deelnemend vee was dusdanig hoogstaand dat de keuring een top kijkstuk werd, en niet in het minst bij de stieren.

In de categorie stieren van één tot twee jaar bijvoorbeeld waren drie stieren in de running voor de eindwinst. De jongste deelnemer was Lotto van Stavele van Pascal Decroos uit Stavele. Een harmonisch gebouwde stier met een ronde rib, een beste, sterke ruglijn en een opperbeste breedte in de achterhand. Lotto had - voor de volledigheid - zijn rubriek gewonnen na tussenkomst van de arbiter. Deze laatste gaf de voorkeur aan de Toscanzoon vóór Lekkerkoek van het Berkenhof (v. Imperial) van Herman Bekaert uit St-Baafs-Vijve. Lekkerkoek die tot dan op 1a stond, had weliswaar meer breedte in de borst en meer vlees in de achterbillen maar het middenstuk was minder fraai.

Schoolvoorbeeld vleestype

Tweede finalist in de categorie was Lucky Luke van de Stokerij (v. Fripon) van Roger Monbaliu uit Jabbeke. Lucky Luke was het meest compleet  van zijn stalgenoten Lukaku van de Stokerij (v. Empire) en Like Mike van de Stokerij (v. Député) die respectievelijk op 1b en 1c stonden. Een knappe tiércé voor de familie Monbaliu.

Nummer drie in de finale was King van Daisel van Lieven Goddeeris uit Beerst. Met vader Casper van Perenhof, nationaal kampioen in 2014, en moeder Breeze van Daisel, de recent afgevoerde nationaal kampioene 2011, heeft King het dus niet van vreemden. De stier is een mooi schoolvoorbeeld van vleestype en expressieve bespiering en kreeg van de jury dan ook het kampioenschap toegekend.

Best groeiende stier

Bij de stieren jonger dan één jaar was er slechts één rubriek, weliswaar goed gevuld. De rubriekwinst én de kampioenstitel ging naar  Lucke Luke van het Caloenhof van de familie De Fauw-van Renterghem uit Tielt. De Ultimozoon bezit veel vlees in de middenhand en achterhand maar kon wat vlotter zijn in de gang en breder in de voorhand. Acajou de Beauloye (v. Attribut) van Christian Moenaert uit Bovekerke won de enige rubriek oudere stieren en werd dus kampioen.

Een mooie aanvulling op het dagprogramma te Wulpen was de toekenning van het predikaat ‘best groeiende stier’. Het gewogen gewicht minus standaard 50 kilogram voor het geboortegewicht en dit gedeeld door het aantal levensdagen, was een kolfje naar de hand van Lucky Luke van de Stokerij. De Friponzoon liet een daggroei van 1.35 kg optekenen. 

Fripon du Buisson Marot

De eerder geciteerde groeizaamheid van vader en ki-stier Fripon du Buisson Marot zagen de toeschouwers ook terug in Leontien van de Stokerij die bij de vaarzen middengroep een rubriekswinst wist op te eisen. Kampioene in deze categorie werd echter L’Amour de Mahoney (v. Hazard) van de gebroeders Cocquyt uit Pittem. Met haar scherpere aftekening van de vleespartijen had L’Amour een streepje voor op Leontien.
Bij de gekalfde vaarzen en koeien ging de eindwinst naar Gabriella vd Slindockhoeve (v. Germinal) van Luc David uit Tielt. Gabriella bezat van de drie finalisten niet het meeste vlees in de achterkwartieren maar de bijna zesjarige koe overtuigde met haar gaaf beenwerk en super vlotte gang.

Bekijk de foto’s van de rubriekwinnaars. Klik hier

King van Daisel (v. Casper)
King van Daisel (v. Casper)
right