Sitemenu

dinsdag 18 juni 2019
content-main-left

Nieuws

Onderzoek naar fokwaarde geboortegewicht

18-04-2018  · 4 reacties

In de recente fokwaardepublicatie van het Waalse stamboek Belgisch Witblauw is een opmerkelijke vaststelling te noteren, namelijk de hoge fokwaarde voor geboortegewicht voor een aantal jongere stieren. AWE voert momenteel een onderzoek uit naar de oorzaak hiervan.

De fokwaarden voor geboortegewicht van veel nieuwe stieren zijn vrij hoog in vergelijking met de oudere generatie stieren. Ook bij een aantal stieren die al voor de tweede of de derde keer fokwaarden krijgen, is dit vast te stellen. Een mogelijke verklaring hiervoor ligt bij een project van de Waalse veeverbeteringsorganisatie AWE die momenteel ook onderzoek voert naar dit fenomeen.

Wegen met bascules

Sinds september 2017 heeft AWE op een zestigtal vleesveebedrijven in Wallonië weegschalen voorzien voor het wegen van de pasgeboren kalveren. Dit levert dus een accuratere weging op van het geboortegewicht. Het geboortegewicht op alle andere bedrijven wordt door de vleesveehouder zelf ingeschat. Bij een eerste analyse heeft AWE al kunnen vaststellen dat de schatting van het geboortegewicht vaak lager ligt dan het werkelijke gewicht. Voor het berekenen van de fokwaarde geboortegewicht zijn beide data tezamen gebruikt, wat mogelijks kan zorgen voor een hogere fokwaarde voor de meer recente stieren. In afwachting van nader onderzoek adviseren zowel AWE als CRV vleesveehouders om geen rekening te houden met deze fokwaarde geboortegewicht.

 

Op zestig bedrijven in Wallonië worden voortaan de kalveren gewogen met een kleine weegschaal
Op zestig bedrijven in Wallonië worden voortaan de kalveren gewogen met een kleine weegschaal
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

Een aantal jonge vleesveehouders willen via een pas opgerichte producentenorganisatie (POVV) informatie onderling gaan uitwisselen. Hoe kijkt u hier tegen aan?
Ik ga zeker lid worden en mee informatie uitwisselen
Ik ga lid worden maar kijk dan toch even de kat uit de boom
Neen, dit heeft geen enkele zin
right