Sitemenu

dinsdag 23 april 2019
content-main-left

Nieuws

De Vlaamse Adajiozoon Toscan van de IJzer is een van de hoogste nog beschikbare debutanten op de recente publicatie van de Vlaamse karkasfokwaarden. Halfbroer Idéfix van Terbeck (v. Adajio) en Farouk de St. Amand (v. Hameau) vervolledigen het lijstje beschikbare debutanten.

Toscan debuteert met een fokwaarde karkasgewicht van 104, net als Farouk. Idéfix scoort voor karaksgewicht 100. Beide Adajiozonen hebben wel een aanzienlijk hogere fokwaarde voor bevleesdheid dan de Hameauzoon: 109 voor Idéfix en 116 voor Toscan.

Top drie en dalers

In de publicatie staan nog twee andere stieren als nieuw vermeld, alleen is van Titane de Dessous la Ville (v. Jackpot) en Fripon du Buisson Marot (v. Asticot) geen sperma meer beschikbaar.

De top drie blijft dezelfde als in het voorjaar: Javanais de Rocourt, Ultimo van de IJzer en Falco van Zeldonk.

Vergeleken met vorige publicatie zakt Javanais (v. Harpon ) één fokwaardepunt tot 121, twee punten verlies is er voor Ultimo (v. Benhur, karkasgewicht 115) en Falco (v. Colibrie, karkasgewicht 113).

Flinke stijgers

Er zijn ook enkele flinke stijgers in de publicatie. Or de Beaujeu (v. Adajio)  komt met een stijging van +7 tot een fokwaarde karkasgewicht van 113 sterk opzetten.

Verder is er  winst voor Emblème du Pont de Messe (+8), Hannibal van de Schoolhoeve (+6) en Vega du Falgi (+6).

Omrekening naar kilo's

Drie keer per jaar berekent de Animal Evalution Unit (AEU) van de Coöperatie CRV nieuwe karkasindexen voor stieren van het Belgisch-witblauwras. De basis van de fokwaardeschatting wordt bepaald door de dieren geboren in 2010. Het gemiddelde van de drie indexen bedraagt telkens 100, met een spreiding van 10 punten.

Voor het karkasgewicht is deze spreiding van 10 punten gelijk aan een gewicht van 18,2 kg. Het effect bij de nakomelingen is dan de helft van de eigen aanleg.

De fokwaarden zijn gebaseerd op slachtgegevens van dieren geslacht in Vlaanderen.

De volledige lijst met karkasfokwaarden is te vinden in de toplijsten vleesindexen op de site van de Coöperatie CRV.

Toscan van de IJzer debuteert met een fokwaarde karkasgewicht van 104
Toscan van de IJzer debuteert met een fokwaarde karkasgewicht van 104

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

Een aantal jonge vleesveehouders willen via een pas opgerichte producentenorganisatie (POVV) informatie onderling gaan uitwisselen. Hoe kijkt u hier tegen aan?
Ik ga zeker lid worden en mee informatie uitwisselen
Ik ga lid worden maar kijk dan toch even de kat uit de boom
Neen, dit heeft geen enkele zin
right