Sitemenu

woensdag 21 augustus 2019
content-main-left

Nieuws

Reputé de Roupage is met een fokwaarde 103 voor karkasgewicht de hoogste nieuwkomer in de nieuwe publicaties van Vlaamse karkasfokwaarden. De vijf jaar oude zoon van Attribut overtreft daarbij zijn vader. 

Een vijftal nieuwkomers krijgt voor het eerste een fokwaarde voor karkasgewicht in deze publicatie. Het goede debuut van Reputé de Roupage behoeft geen verbazing, hij kreeg eerder ook al een index gewicht/conformatie van 120. Van Reputé is echter geen sperma meer beschikbaar, recent kwam van hem wel een zoon als proefstier beschikbaar, Vagabond du Grand Courty. Hij is momenteel wachtstier in afwachting van zijn eerste fokwaarden. Ook Bambin de Roche Gue opent beloftevol. Deze Benhurzoon heeft een fokwaarde karkasgewicht van 101, hij is wel nog beschikbaar. Ander nieuwkomers zijn Galopeur (fw 102), Januzaj van de Pannemeers (fw 96) en Casper van Perenhof (fw 95).

Flinke winst voor Hannibal

Winst is er voor Adajiozoon Toscan van de IJzer, hij wint een fokwaardepunt en brengt zijn karkasfokwaarde nu op 105. De grootste winst is echter voor Hannibal van de Schoolhoeve (v. Nodule). 23 extra nakomelingen laten hem voor karkasgewicht 5 fokwaardepunten stijgen tot 103.
Opvallen is dat nagenoeg de volledige top 20 van de fokwaardepublicatie – gerangschikt op karkasgewicht – bestaat uit stieren geboren voor 1 januari 2010. Enkel Javanais de Rocourt (v. Harpon ) en Falco van Zeldonk (v. Colibrie) weten zich met een fokwaarde voor karkasgewicht van respectievelijk 124 en 115 in de top-20 te plaatsen.

Omrekening naar kilo's

De basis van de fokwaardeschatting wordt bepaald door de dieren geboren in 2010. Het gemiddelde van de drie indexen bedraagt telkens 100, met een spreiding van 10 punten. Voor het karkasgewicht is deze spreiding van 10 punten gelijk aan een gewicht van 18,2 kg. Het effect bij de nakomelingen is dan de helft van de eigen aanleg. De fokwaarden zijn gebaseerd op slachtgegevens van dieren geslacht in Vlaanderen.

De volledige lijst met karkasfokwaarden is te vinden in de toplijsten vleesindexen op de site van de Coöperatie CRV.

Van Reputé is echter geen sperma meer beschikbaar, recent kwam van hem wel een proefstier beschikbaar, Vagabond du Grand Courty
Van Reputé is echter geen sperma meer beschikbaar, recent kwam van hem wel een proefstier beschikbaar, Vagabond du Grand Courty
right