Sitemenu

maandag 23 september 2019
content-main-left

Nieuws

Vlaamse witblauwen tonen zich in Gent

06-12-2018  · 2 reacties

Op vrijdag 11 januari 2019 heeft een nieuwe editie plaats van de elitekeuring voor de beste dieren van het Belgisch-witblauwras in Vlaanderen. Deze keuring is enkel toegankelijk voor vrouwelijke dieren geboren in Vlaanderen.

Voor de keuring zijn 110 dieren opgegeven door veertig vleesveehouders. Na een voorselectie door de inspecteur van het stamboek en een vleesveehouder zal dit resulteren in een deelname van ongeveer 100 dieren. 

Tegelijk zullen de finalisten van de competitie Kijk op keuren meekeuren. De finalist die met zijn of haar plaatsing het dichtst bij de plaatsing van de jury zit, zal deze competitie winnen.

Driekoppige jury

Tijdens de elitekeuring zullen de dieren in vier leeftijdsgroepen beoordeeld worden door de drie juryleden Wilfried Lenaers, Hans Vermote en Maxime Baudoin.

Wilfried Lenaers is een frequent deelnemer aan en jurylid van verschillende keuringen en heeft met zijn dieren ‘Van het Negenbonder’ al meerdere prijzen behaald. Zo zijn volle zussen Zwartje en Aurora Van Het Negenbonder kampioenen van eerdere edities in Gent.

Ook Hans Vermote heeft met zijn stal ‘Van de IJzer’ zijn strepen verdiend in de witblauwfokkerij. Zo is Toscan van de IJzer een van de meest populaire stiervaders en ook Ultimo van de IJzer heeft een succesvolle carrière op een ki-centrum achter de rug.

Het derde jurylid is de jonge vleesveehouder Maxime Baudoin uit het Waalse Franc-Warêt. Hij jureerde de voorbije maanden onder andere op de Limburgse keuring in Alken als eerder ook op de Waalse keuring van Hollogne, Clavier, Hannuit en Aat. Ki-toppers Luxurieux en Litige du Sart zijn op zijn bedrijf geboren.

De elitekeuring Belgisch witblauw start om 10.30 uur in hal 8 van Agriflanders.

Op 11 januari aanstaande worden de opvolgers van onder andere Karaat van Terbeck gekozen door een driekoppige jury
Op 11 januari aanstaande worden de opvolgers van onder andere Karaat van Terbeck gekozen door een driekoppige jury
right