Sitemenu

dinsdag 16 juli 2019
content-main-left

Nieuws

Eind oktober heeft het bestuur van het Belgisch-witblauwstamboek te Ciney in een bijzondere vergadering besloten om de stamboekwerking over te dragen aan de veeverbeteringsorganisatie AWE asbl. Eveneens is besloten om de stamboekwerking voortaan enkel maar te richten op Waalse vleesveehouders. 

De verantwoordelijkheid voor de invulling en de stamboekopdrachten komt daarbij volledig bij AWE asbl te liggen. Het oorspronkelijke stamboek zal met een vernieuwd bestuur zich enkel richten op de promotie van het ras. 

Beslissing Waalse minister

Aan de grond van deze beslissing ligt een nieuw Europees fokkerijbesluit dat per 1 november in geheel Europa van toepassing werd.

In dit Europese besluit zijn onder andere de voorwaarden opgenomen waaraan een erkende stamboekwerking moet voldoen. De Waalse minister van Landbouw heeft daarop besloten om de verantwoordelijkheid over het stamboek bij AWE asbl te beleggen. 

Tegelijkertijd is er besloten om de stamboekwerking enkel te richten op Waalse vleesveehouders.

Wat met Vlaamse vleesveehouders?

Hierdoor komen de Vlaamse vleesveehouders die voorheen waren aangesloten bij het Waalse stamboek, in een vacuüm terecht. Vanwege die beslissing worden dieren van deze vleesveehouders geboren na 1 november 2018, niet correct geregistreerd in enig stamboek. 

In Vlaanderen is de stamboekerkenning voor Belgisch witblauw al eerder toegewezen aan CRV Vlaanderen vzw. Vleesveehouders kunnen zodoende bij het Vlaamse stamboek Belgisch witblauw terecht voor hun afstammings- en stamboekregistratie.

Met de beslissing van de Waalse landbouwminister ligt de verantwoordelijkheid voor de invulling en de stamboekopdrachten voortaan volledig bij AWE asbl
Met de beslissing van de Waalse landbouwminister ligt de verantwoordelijkheid voor de invulling en de stamboekopdrachten voortaan volledig bij AWE asbl

WAARDELOOS!!!

Wat een WAARDELOOS besluit; stamboek moet onafhankelijk zijn...

Compleet de verkeerde richting

Het stamboek moet onafhankelijk zijn het is in Nederland al mis gegaan en nu in België ook. Het is te zot voor woorden dat veeverbetering organisaties de macht krijgen binnen het stamboek dat gaat gebeuren.
right