Sitemenu

dinsdag 25 februari 2020
content-main-left

Nieuws

Drie fokkers wisten drie rubrieken te winnen op de Leuvense witblauwkeuring. Elk van hen wist eentje om te zetten naar winst in het kampioenschap. Leuven verdeelde dus opnieuw de prijzen onder de deelnemende vleesveehouders.

Het recept van de jaarlijkse keuring voor Belgisch witblauw in de Leuvense binnenstad is al jaren hetzelfde: veel volk, promotie voor de landbouw en de veehouderij en een beperkter aantal dieren.
Met 64 dieren in de catalogus was het aantal ingeschreven dieren nog op aantal, maar de afwezigheid van een vijftiental dieren zorgde ervoor dat de rubrieken mager gevuld waren. Desondanks was het niveau van een flink aantal rubrieken bijzonder sterk. 

Driemaal van Moorsel

Zo was het niveau bij de eerste rubriek koeien indrukwekkend. De gekende Signe van de Bremberg (v. Hazard) van Katy Van Den Eynde uit Brussegem en Koala van Moorsel (v. Depute) van Frans Van Der Biest uit Moorsel streden zij aan zij voor de eerste plaats. Juryleden Ally en Demasure dienden te kiezen uit twee knappe koeien met elk hun kwaliteit. Na lang beraad kozen ze voor de finesse en meer uitgesproken bespiering in de achterhand van Koala boven de massa en de breedte van Signe.
In de tweede rubriek bij de koeien was het opnieuw prijs voor Van Der Biest. Nu was er de winst voor Saison de Fooz, een dochter van Nodule. Door haar breedte en sterke rug haalde ze het van twee dieren uit de stal van het Bareelhof.
Ook in rubriek drie was het kopnummer een dier vanuit dezelfde stal, Initiale de Berligant (v. Origan).
De jury diende dus een keuze te maken uit drie stalgenoten. Hun keuze viel op het meeste complete dier, Saison de Fooz.

Titels voor Willems en Veulemans

Drie keer rubriekwinst was er ook voor Gilbert Veulemans uit Glabbeek en Bart Willems uit Tielt-Winge, elk wisten ze uiteindelijk ook één kampioenschap te verzilveren.
Bij de oudere vaarzen was de kampioenstitel voor de bekende Lize van het Bareelhof van Gilbert Veulemans. De bijzonder fijne Zougardochter toonde nog steeds haar mooie achterhand en fijne staartinplanting. De concurrenten in haar kampioenschapsrubriek waren evenwel niet min. Zo was Bart Willems vertegenwoordigd met twee dieren. De jongere Mustang van de Bremberg (v. Litige) toonde veel lengte, kwaliteit en massa. Ook het oudste dier uit dit kampioenschap was er eentje uit de stal van Willems. Luna van de Bremberg (v. Praga-Khan) imponeerde met veel finesse en een enorm ronde achterhand. Tot slot streed ook Alexander Vandermeulen uit Tienen mee in dit kampioenschap. Zijn Minerva van de Uilenvlucht (v. Charmeur) toonde zich foutloos en vrij goed gebalanceerd in Leuven.
Drie jongere vaarzen streden in het kampioenschap bij de jongere vaarzen voor de Leuvense titel. Ditmaal had Gilbert Veulemans twee ijzers in het vuur, de gitzwarte Niara van het Bareelhof, een dochter van Idefix en Digne de Fooz, een Attributdochter. Het derde dier was de elf maanden oude Neeltje van de Bremberg, opnieuw een dochter van Praga-Khan van Bart Willems. De jury wees haar uiteindelijk aan als kampioene.

Succes voor Vandermeulen en Van Kelecom

De oogst bij de stieren was ook in Leuven vrij mager, slechts zeven aanwezige stieren streden uiteindelijk in drie rubrieken om twee kampioenstitels. 
De winst in de jongste rubriek was voor Norman van de Uilenvlucht, een zoon van Obama. De stier van Alexander Vandermeulen toonde zich fijn en correct, genoeg voor rubriekswinst en meteen ook de kampioenstitel.
Bij de oudere stieren was de rubriek voor stieren tussen 18 en 30 maanden oud het rijkst gevuld. De winst was voor Metin, een zoon van Express uit de stal van Jan Van Kelecom uit Hoegaarden. Zijn stier toonde zich zwaarder en langer dan zijn rubrieksgenoten. Metin werd in het kampioenschap ook verkozen boven de andere rubriekswinnaar Kanu van Kettelo, een Tilouis in eigendom van Walter de Block uit Asse.

Klik hier voor de foto's van alle winnaars in Leuven.

Alle kampioenen op een rij. V.l.n.r.: Saison, Lize, Neeltje, Norman en Metin
Alle kampioenen op een rij. V.l.n.r.: Saison, Lize, Neeltje, Norman en Metin
right