Sitemenu

zondag 16 juni 2019
content-main-left

Nieuws

In een officiële communicatie wijzen zowel het Waalse als Vlaamse stamboek Belgisch witblauw op het belang van een zoötechnisch certificaat in de handel met stamboek-erkende dieren. Beide stamboeken hebben hierover recent overleg gehad met de Waalse en Vlaamse overheid.

De recent ingevoerde Europese fokkerijverordening bepaalt dat het voortaan verplicht is dat stamboek-erkende dieren die ingeschreven zouden worden in een ander erkend stamboek, beschikken over een zoötechnisch certificaat. Dat geldt ook voor sperma en embryo's. 
Bij het ontbreken van een zoötechnisch certificaat wordt het vrouwelijke dier in de aanvullende sectie (hulpstamboek, B) ingeschreven. Mannelijke dieren komen in het register terecht.  
 

Twee erkende stamboeken

Momenteel zijn er in België twee erkende stamboeken: CRV Vlaanderen vzw en Elevéo asbl. Enkel deze erkende stamboeken mogen een zoötechnisch certificaat uitschrijven en kunnen dieren inschrijven op basis van voornoemde documenten. 
De volledige communicatie is hier te lezen.
 
Wanneer een stamboek-erkend dier verkocht wordt en bij de nieuwe eigenaar ingeschreven moet worden in een ander stamboek, dan is een zoötechnisch certificaat essentieel
Wanneer een stamboek-erkend dier verkocht wordt en bij de nieuwe eigenaar ingeschreven moet worden in een ander stamboek, dan is een zoötechnisch certificaat essentieel
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

Een aantal jonge vleesveehouders willen via een pas opgerichte producentenorganisatie (POVV) informatie onderling gaan uitwisselen. Hoe kijkt u hier tegen aan?
Ik ga zeker lid worden en mee informatie uitwisselen
Ik ga lid worden maar kijk dan toch even de kat uit de boom
Neen, dit heeft geen enkele zin
right