Sitemenu

maandag 19 augustus 2019
content-main-left

Nieuws

De vernieuwde Belgisch-witblauwprijskamp in Sint-Truiden was bijzonder succesvol voor de families Schuppen en Roggen-Schotsmans. Respectievelijk wonnen zij elk vijf en vier rubrieken. Drie ervan werden door de laatste verzilverd in een kampioenstitel. 

De witblauwprijskamp in Sint-Truiden vond plaats op een nieuwe locatie en met een vernieuwd en verjongd bestuur. Na de vertrouwde veemarkthal van Sint-Truiden werd nu noodgedwongen gekozen voor een loods op het voormalig militaire domein van Brustem nabij Sint-Truiden.

Meer dan 150 dieren werden ingeschreven in de catalogus, waarvan er 114 aanwezig waren. Ook de publieke belangstelling was veel groter dan voorgaande jaren.

Tweemaal prijs voor Schuppen

De familie Schuppen haalde vijfmaal rubriekwinst. Twee van hun dieren wisten die winst uiteindelijk om te zetten in een kampioenstitel.

Bij de stieren van10 tot 20 maanden koos de jury voor Marcus ten Dreve, een Sheriffzoon uit een dochter van Benhur. Even voordien werd in dezelfde leeftijdsgroep Monica ten Dreve van Schuppen aangeduid als kampioene bij de vaarzen. Zij is een Vidaldochter uit een Origanmoeder.

Van Terbeck bijzonder succesvol

Nog straffer was de prestatie van het witblauwfokbedrijf van de familie Roggen-Schotsmans uit Kersbeek-Miskom. Viermaal rubriekwinst resulteerde op het einde van de keuring in drie kampioenstitels.

Bij de jonge vaarzen (onder de 10 maanden) was er immers winst voor Napoli van Terbeck (Aragon x Idéfix). Stalgenote Louisana van Terbeck, een Hazarddochter uit een Imperialmoeder, won het kampioenschap bij de oudere vaarzen.

Tot slot bracht Monty Python van Terbeck (Warrior x Imperial) het aantal kampioenstitels van Roggen-Schotsmans op drie.

Drie titels, drie bedrijven

De andere drie kampioenen kwamen van drie andere fokbedrijven

Bij de jongste stieren won de jonge Nobel van de Bremberg (Emblème x Adajio) van Bart Willems uit Sint-Joris-Winge het kampioenschap.

Bij de oudere stieren was er winst voor een zoon van Gravier d'Ivoir, Obelisque d'Herbuchenne, van Jan Van Kelecom uit Hoegaarden.

Tot slot pakte ook Paul Verpoorten uit Lommel een kampioene mee naar huis. Zijn Elisa, een dochter van Orme uit een Lasso, won het kampioenschap bij de koeien.

Bekijk de foto's van alle rubriekswinnaars en kampioenen. Klik hier.

Hilde Vautmans, Europarlementslid en schepen van landbouw in de stad Sint-Truiden, bracht een bezoek aan de vernieuwde prijskamp voor witblauwen
Hilde Vautmans, Europarlementslid en schepen van landbouw in de stad Sint-Truiden, bracht een bezoek aan de vernieuwde prijskamp voor witblauwen
right