Sitemenu

zondag 24 september 2017
content-main-left

Nieuws

Vanaf januari 2012 moeten alle Vlaamse rundveebedrijven beschikken over een ibr-statuut. Momenteel zijn er in Vlaanderen slechts 500 bedrijven met een dergelijk statuut. DGZ-Vlaanderen start daarom een pilotproject bij tien melkvee- en tien vleesveebedrijven om een ibr-statuut te behalen.

DGZ-Vlaanderen is op zoek naar twintig bedrijven die willen deelnemen aan het pilotproject. De praktijkervaringen die het project oplevert zullen gedeeld worden met alle Vlaamse rundveehouders, zodat ook zij op een vlotte manier een statuut kunnen behalen. Om deel te mogen nemen moet een bedrijf aan de volgende eisen voldoen:

  • rundveebedrijf in West-Vlaanderen;
  • melkveehouder of vleesveehouder;
  • vijftig à negentig volwassen dieren op het bedrijf;
  • gemotiveerd zijn om een ibr-statuut te behalen.

Financiële ondersteuning provincie

Na selectie van de deelnemers wordt er voor elk bedrijf bepaald welk ibr-statuut het meest geschikt is: I2 (vaccinatie), I3 (vrij van ibr) of I4 (vrij van ibr, geen vaccinatie toegelaten). Afhankelijk van het statuut wordt dan overgegaan tot vaccinatie of bloedanalyse. Daarna volgt een administratieve opvolging om het statuut te verkrijgen.

Een groot voordeel van deelname aan het project is dat DGZ de veehouder door het gehele traject loodst. Bovendien krijgen deelnemers dankzij inbreng van de provincie West-Vlaanderen financiële ondersteuning bij staalnames en laboratoriumanalyses.

Aanmelden voor het pilotproject? Bel dan vóór 4 december 2009 naar DGZ-Vlaanderen op tel. 078 05 05 24 of mail naar vetinfo@dgz.be.

 

 

Vanaf 2012 moeten alle Vlaamse rundveebedrijven over een ibr-statuut beschikken
Vanaf 2012 moeten alle Vlaamse rundveebedrijven over een ibr-statuut beschikken

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

Vleessmoothie (08/09) Fleischerei Klassen in het Duitse Temmels brengt vanaf 1 oktober een smoothie met vlees op de markt. De vleesdrank bevat 19 procent vlees en veel verse groente. De vleesdrank is ideaal voor mensen die moeten herstellen omdat de eiwitten snel opneembaar zijn. Bijkomend voordeel is dat de benutting van de eiwitten tot twee keer beter is dan van een stuk vlees: met 50 gram vloeibaar vlees per dag is de eiwitbehoefte gedekt als daar nu 100 gram vlees voor nodig is. Een fles bevat slechts 200 calorien. Vooral vanuit de zorgsector en hulporganisaties blijkt er veel interesse voor de smoothie met vlees. Het vloeibare vlees is bovendien een jaar lang ongekoeld houdbaar. Wat denkt u ervan?
Mooie innovatie
Vind het maar niks
Weet het niet direct
right