Sitemenu

maandag 19 februari 2018
content-main-left

Nieuws

Het Vlaamse Departement Landbouw en Visserij heeft een brochure ontwikkeld die vleesveehouders kan helpen kalversterfte op het bedrijf terug te dringen.

De invloed van kalversterfte op de rendabiliteit is aanzienlijk, zo bleek uit de resultaten van een demonstratieproject, dat het departement in 2012 bij 19 bedrijven uitvoerde. Bij een indeling van de bedrijven volgens het sterftepercentage op een bedrijf, werd een verschil in saldo van ruim 350 euro per zoogkoe vastgesteld tussen de zwakste en de sterkste bedrijven.

Rol voor biestverstrekking

Het percentage kalversterfte varieerde op de bedrijven tussen de 1 en 16 procent. Diarree en griep waren de belangrijkste redenen van kalversterfte, met E. coli en Pasteurella als belangrijkste ziektekiemen.

Ook de biestverstrekking speelde een belangrijke rol: op 58 procent van de bedrijven was de biestkwaliteit ondermaats. Op 38 procent van de bedrijven werd de biest onvoldoende opgenomen. Ook was de kalversterfte significant hoger op bedrijven met een te laag seleniumgehalte.

Brochure gratis te downloaden

In de brochure zijn de belangrijkste bevindingen uit het demonstratieproject gebundeld. De brochure is gratis te downloaden of te bestellen via de website van het Departement Landbouw.

De invloed van kalversterfte op de rendabiliteit van een vleesveebedrijf is aanzienlijk
De invloed van kalversterfte op de rendabiliteit van een vleesveebedrijf is aanzienlijk

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

Tijdens het vleesveecongres in Oudenaarde en Lummen werd meermaals gesteld dat het Belgisch rundvlees meer een eigen verhaal moet hebben. Daarbij kunnen de vleesveehouders ook zelf ambassadeur zijn voor hun product. De invulling hiervan kan op diverse manieren, zo werd aangetoond tijdens het vleesveecongres. Maar hoe zou u het invullen?
De afzet zelf in handen nemen richting slagers en winkels
Opzetten van een eigen hoeveslagerij
Deelname aan een producentenorganisatie
De deuren van mijn bedrijf regelmatig openzetten voor bezoek
Promotie is een taak voor de VLAM
right