Sitemenu

donderdag 13 december 2018
content-main-left

Nieuws

Mycoplasma bovis maakt de laatste vijf jaren een stevige opmars als bacteriële ziektekiem binnen het complex van ademhalingsziekten bij rundvee.

‘Preventie is het enige middel om deze ziektekiem onder controle te houden,‘ gaf dr. Geert Hoflack aan op een studie-avond over ademhalingsziekten van het Praktijkcentrum Rundvee van het Vlaamse miniserie van Landbouw.

‘Het bijzonder aan Mycoplasma is dat het een bacterie is zonder celwand. Dat is meteen de reden waarom vele antibiotica die op de celwand van bacteriën inwerken, niet of slechts gedurende een beperkte tijd aanslaan.'

Preventiemaatregelen

Vaccins zijn er vooralsnog niet beschikbaar. ‘De moeilijkheid hierbij is dat de ziektekiem haar uiterlijk permanent wijzigt om aan het afweermechanisme van het dier te ontsnappen.’

Vermijd inkoop van besmette dieren, verstrek mycoplasma-vrije biest, fok de kalveren individueel op tot bij voorkeur 8 weken ouderdom, zonder besmette dieren direct af en voer ze na afmesting af naar het slachthuis. ‘Het zijn probate managementacties,’ gaf de dierenarts aan.

Lichtgewichten

Mycoplasma bovis zorgt in de rundveehouderij voor stevig economisch verlies. Besmette dieren die de symptomen vertonen (niet alle besmette dieren zijn ziek) groeien tot 500 gram per dag minder, zo blijkt uit studies.

‘Uit eigen praktijk ervaring heb ik kunnen vaststellen dat twee witblauwen die aangetast waren door mycoplasma op zes maanden ouderdom slechts 85 tot 90 kilogram wogen in plaats van 190 kilogram,’ zei Hoflack.

Scheefhangende kop

De voornaamste symptomen bij mycoplasma zijn ademhalingsstoornissen, gewrichtsontstekingen, vochtblazen (seroma’s) in de buik na een keizersnede en middenoorontstekingen. ‘Een scheefhangende kop door een middenoorontsteking bij een kalf is een heel typisch symptoom voor besmette dieren en moet direct tot actie leiden in samenspraak met de bedrijfsdierenarts,’ zo gaf Hoflack de aanwezigen nog mee als advies. ‘Als een infectie het bedrijf binnenkomt, is vaak snel de volledige kudde geïnfecteerd.’

Een scheefhangende kop door een middenoorontsteking is een heel typisch symptoom voor dieren besmet met mycoplasma
Een scheefhangende kop door een middenoorontsteking is een heel typisch symptoom voor dieren besmet met mycoplasma

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

Op elke vleesveebedrijf worden nagenoeg dagelijks fokkerijkeuzes gemaakt? Maar waardoor laat u zich leiden in de fokkerijkeuzes voor uw veestapel?
keuringsuitslagen
fokwaarden
eigen inzichten/ervaringen
advies/ervaringen van anderen
right