Sitemenu

woensdag 19 september 2018
content-main-left

Nieuws

Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) meldt dat de handelsregels ibr voorlopig ongewijzigd blijven in Vlaanderen.

Oorspronkelijk was in het stappenplan voor de bestrijding van ibr voorzien dat de handelsregels per 1 januari 2018 zouden worden verscherpt. DGZ meldt echter dat de wetgeving hiervoor nog niet volledig gepubliceerd is. Hierdoor blijven voorlopig de huidige handelsregels voorlopig dezelfde als in 2017. 

Voorziene wijzigingen?

De handelsregels omtrent ibr zullen nu pas later dit jaar aanscherpt worden. Het gaat dan om de volgende zaken. 

  • Runderen van een bedrijf met een I2-statuut kunnen niet meer verhandeld worden naar bedrijven met een hoger ibr-statuut (I3 of I4).
  • Als uitzondering op voorgaande zullen runderen van een I2D-bedrijf nog wel verhandeld mogen worden naar beslagen met een hoger ibr-statuut. 
  • Runderen die positief testten voor ibr-gE-antistoffen en hierdoor het ibr-dragerstatuut hebben gekregen, zullen niet meer naar een ander Belgisch beslag verhandeld mogen worden, het I2-afmestbedrijf uitgezonderd. 

  •  

    Aankooponderzoeken worden verplicht, ook voor I2-bedrijven.

Op bedrijven met het I2-statuut blijft de timing voor het uitvoeren van een volledige screening echter wel aangehouden (vóór 1 juli 2018).

De handel tussen bedrijven wordt weldra aangescherpt op basis van de ibr-status van het dier en de bedrijven
De handel tussen bedrijven wordt weldra aangescherpt op basis van de ibr-status van het dier en de bedrijven

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

De voorbije maanden sloten een aantal slachthuizen in Vlaanderen de deuren, al dan niet definitief. Het aanbod van slachthuizen in Belgie wordt daardoor kleiner. Een project, gecoordineerd door BioForum Vlaanderen, onderzoekt momenteel de haalbaarheid van een mobiel slachthuis waarbij dieren op het bedrijf worden geslacht. In eerste fase is het project vooral gericht op pluimvee, maar ook voor runderen zijn er reeds diverse initiatieven werkzaam elders in Europa. Zou u mobiel slachten op het bedrijf overwegen?
Ja
Neen
right