Sitemenu

donderdag 20 september 2018
content-main-left

Nieuws

DGZ werkt op dit moment aan de toekenning van een bvd-bedrijfsstatuut voor alle Vlaamse rundveebeslagen. Tot nu werd de bvd-status in Vlaanderen op individueel dierniveau geregistreerd.

Veehouders worden via een brief of e-mail door DGZ op de hoogte gebracht van de status van hun bedrijf. Dit gebeurt in de komende weken per regio. Het statuut dat een beslag krijgt toegekend, is onder andere afhankelijk van de eventuele historiek van besmetting. 

Dierenarts Stefaan Ribbens van DGZ verwacht dat ruim zeventig procent van de bedrijven direct de status bvd-vrij ontvangt.

Dragers nog uitsluiten

Sinds 1 januari van dit jaar mogen bedrijven in Vlaanderen geen dieren meer op stal hebben waarvan de bvd-status onbekend is. Eind vorig jaar is dan ook een groot aantal dieren via oorbiopt of bloed op de aanwezigheid van virus onderzocht. Theoretisch zouden op bedrijven met dieren met een onbekende status nog bvd-dragers geboren kunnen worden. Om dit risico uit te sluiten wordt de bedrijfsstatus bvd-vrij pas toegekend als een jaar na onderzoek van de laatste dieren geen dragers meer worden geboren.
Ribbens verwacht dat eind dit jaar tussen de 95 en 97 procent van de Vlaamse bedrijven officieel bvd-vrij is.

 

Ruim zeventig procent van de Vlaamse bedrijven krijgt nu direct de status bvd-vrij
Ruim zeventig procent van de Vlaamse bedrijven krijgt nu direct de status bvd-vrij

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

De voorbije maanden sloten een aantal slachthuizen in Vlaanderen de deuren, al dan niet definitief. Het aanbod van slachthuizen in Belgie wordt daardoor kleiner. Een project, gecoordineerd door BioForum Vlaanderen, onderzoekt momenteel de haalbaarheid van een mobiel slachthuis waarbij dieren op het bedrijf worden geslacht. In eerste fase is het project vooral gericht op pluimvee, maar ook voor runderen zijn er reeds diverse initiatieven werkzaam elders in Europa. Zou u mobiel slachten op het bedrijf overwegen?
Ja
Neen
right