Sitemenu

dinsdag 23 oktober 2018
content-main-left

Nieuws

Het Belgische Federaal Agentschap voor de veiligheid van voedselketen (FAVV) roept veehouders op om in verband met blauwtong de grootste voorzichtigheid in acht te nemen voor het vervoer van vee afkomstig uit Frankrijk.

Eind 2017 telde Frankrijk namelijk 78 bevestigde haarden van blauwtong serotype 4 in de verschillende Franse departementen. Drie verdenkingen waren nog in onderzoek. Omdat steeds meer departementen in het beperkingsgebied moeten worden opgenomen, laat Frankrijk zijn oorspronkelijke doelstelling vallen om het serotype 4 uit te roeien.

Onvoldoende vaccin

In Frankrijk blijkt bovendien niet voldoende vaccin ter beschikking te zijn om alle herkauwers van het nieuwe beperkingsgebied te vaccineren voordat de knuttenactiviteit de komende lente weer toeneemt. De Franse autoriteiten hebben daarom beslist om hun volledige grondgebied onder beperkingsgebied blauwtong type 8 en type 4 te plaatsen vanaf 1 januari 2018. Er is dus geen beperking meer voor het verplaatsen van herkauwers binnen Frankrijk. De vaccinatie tegen de serotypes 4 en 8 is facultatief en ten laste van de veehouders.

Vaccin type 4 niet geregistreerd in België

Als gevolg van de blauwtongsituatie in Frankrijk stelt de Belgische FAVV de voorwaarde dat dieren die geïmporteerd worden, gevaccineerd zijn tegen de serotypes 4 en 8. Daarnaast adviseert de dienst om alle runderen, schapen en geiten in België te vaccineren tegen blauwtong type 8. Het vaccin tegen het serotype 4 is in België niet geregistreerd en dus niet beschikbaar op de Belgische markt. Dierenartsen mogen het bestellen vanuit andere lidstaten (via hun normale leverancier) en gebruiken, maar de voorraad in Europa lijkt beperkt.

Meer informatie online

Laboratoriumonderzoeken op blauwtong hebben voortaan in ieder geval wel betrekking op de serotypes 4 en 8. In België is vooralsnog geen enkel beperkingsgebied vastgesteld.

Meer informatie is te vinden op de website van het FAVV.

De knutten, overbrengers van blauwtong, zullen naar de lente toe weer actiever worden
De knutten, overbrengers van blauwtong, zullen naar de lente toe weer actiever worden

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

Op elke vleesveebedrijf worden nagenoeg dagelijks fokkerijkeuzes gemaakt? Maar waardoor laat u zich leiden in de fokkerijkeuzes voor uw veestapel?
keuringsuitslagen
fokwaarden
eigen inzichten/ervaringen
advies/ervaringen van anderen
right