Sitemenu

dinsdag 16 juli 2019
content-main-left

Nieuws

Bij het opstallen van de dieren is het goed om de dieren altijd te controleren op de aanwezigheid van uitwendige parasieten, zoals schurftmijt. Zo kunt u vermijden dat het probleem uitbreidt en er productie verloren gaat. Ondertussen voeren enkele universiteiten ook genetisch onderzoek uit naar schurft.

 

De start van de opstalperiode is het ideale moment om dieren te controleren op de aanwezigheid van schurftmijt. In haar wekelijkse nieuwsbrief heeft Diergezondheid Vlaanderen uitgebreid aandacht besteed aan de verschillende soorten schurfmijt.

30 gram groeiverlies

Op het overgrote deel van de Vlaamse bedrijven met vleesvee is het de Psoroptes ovis-mijt die voor problemen zorgt. Deze vorm van schurft veroorzaakt immers ‘natte schurft’. De dieren krijgen dan vochtige korsten, haarverlies en een ruwe huid. Door de ernstige jeuk gaan ze ook schuren, wat extra letsels kan veroorzaken.
DGZ meldt ook dat deze psoroptes-schurft bij jonge dieren tot een verlies van 30 gram groei per dag en per procent aangetaste huid kan leiden.

Snel behandelen

Wanneer dieren veel schuren of wanneer zichtbare plekken zijn aangetast, is het aangewezen om snel te handelen. DGZ raadt aan om dit samen met de bedrijfsdierenarts op te nemen.
Om een correcte behandeling uit te voeren, is het belangrijk om de juiste soort van schurftmijt te kennen. Ook het scheren van de dieren maakt dat een behandeling effectiever wordt. Omdat vocht een schurftbesmetting vergroot, is het drooghouden van de dieren nuttig. Scheren, voldoende instrooien en een uitgebalanceerd rantsoen voorkomt ook dat de dieren zweten.

Genetisch onderzoek naar schurft

Voor het onderzoeksproject Bomange zoeken onderzoekers runderen van het Belgisch-witblauwras met schurftsymptomen. Het gaat daarbij om dieren van zowel het vlees- als het dubbeldoeltype. Tijdens de staalname zal de schurftgevoeligheid van de aangemelde dieren of een deel ervan onderzocht worden. Na een microscopische analyse wordt de soort schurft vastgesteld.
Deze informatie kan de veehouder helpen om achteraf een accurate behandeling uit te voeren. Verder wordt er van de dieren een DNA-staal genomen. De dieren mogen dan wel nog niet behandeld zijn.

Geïnteresseerde vleesveehouders kunnen zich aanmelden bij de onderzoekers via Roel Meyermans van KU Leuven (016-320376) of via Wim Veulemans van CRV (0477-700432).

 

Schurft kan tot een groeiverlies van 30 gram per dag en per percentage huidaantasting leiden
Schurft kan tot een groeiverlies van 30 gram per dag en per percentage huidaantasting leiden
right