Sitemenu

woensdag 22 januari 2020
content-main-left

Nieuws

Bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) is niets bekend over de schadelijkheid van de eikenprocessierups voor koeien. Wel krijgt de dienst vragen.

GD waarschuwt eigenaren van honden en paarden dat de dieren met allergische reacties van huid en luchtwegen op de brandhaartjes van de rups kunnen reageren. Volgens Deon van de Merwe, onderzoeker bij GD, zijn in de vakliteratuur echter geen gevallen beschreven van gezondheidsschade door de processierups bij herkauwers. En er hebben zich tot nu toe ook geen boeren met problemen bij hem gemeld. Wel kreeg de specialist afgelopen week verschillende vragen van ongeruste veehouders.

Drie keer meer rupsen

De overlast van de eikenprocessierups is dit jaar groter dan ooit. Op sommige plaatsen zijn er drie keer zoveel rupsen als in het piekjaar 2018, blijkt uit onderzoek van het Kenniscentrum Eikenprocessierups. Bij inspectie van 20.000 eiken in het midden en oosten van Brabant, het midden en oosten van Gelderland en de kop van Noord-Limburg blijkt dat de rups voorkomt op driekwart van de niet preventief bespoten bomen.

Landelijk aanspreekpunt

Naar aanleiding van de toegenomen overlast maakte LNV-minister Carola Schouten vorige week bekend dat de Stichting Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) het landelijk aanspreekpunt wordt voor vragen over de eikenprocessierups.

Er is niets bekend over gezondheidsproblemen bij koeien door de processierups (foto: Groen Kennisnet)
Er is niets bekend over gezondheidsproblemen bij koeien door de processierups (foto: Groen Kennisnet)
right