Sitemenu

maandag 20 mei 2019
content-main-left

Nieuws

Het uitmesten en schoonmaken van kalverhokken en -hutten is onvoldoende om de aanwezigheid van bacteriekolonies te verlagen.

Dat blijkt uit een praktijkonderzoek dat het Veterinair Centrum Someren samen met VDK Products liet uitvoeren. De hoeveelheid bacteriekolonies nam pas echt af nadat kalverhokken waren uitgemest, er een inschuimmiddel was gebruikt voor het schoonspuiten en vervolgens de hokken werden waren gedesinfecteerd. 
‘Wil je de infectiedruk echt substantieel verlagen, dan is desinfecteren noodzakelijk’, zo vertelt dierenarts Niels Groot Nibbelink aan het vakblad Veehouder&Veearts.

Vaste emmer bij een kalf

Het onderzoek toonde ook aan dat gecoate polyester hokken beter zijn te reinigen dan kalverhokken van plastic, hout of beton. 
Reinheid is volgens Groot Nibbelink een belangrijk, maar lastig begrip bij de kalveropfok. Dagelijks de emmers reinigen en ontsmetten hoort daarbij, alsook het koppelen van een vaste emmer aan een kalf. Ook schone laarzen en een aparte overall voor het verzorgen van de jongste kalveren horen volgens Groot Nibbelink bij de protocollen.

 

Alleen uitmesten van kalverhokken is niet voldoende voor een goede hygiëne
Alleen uitmesten van kalverhokken is niet voldoende voor een goede hygiëne

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

Een aantal jonge vleesveehouders willen via een pas opgerichte producentenorganisatie (POVV) informatie onderling gaan uitwisselen. Hoe kijkt u hier tegen aan?
Ik ga zeker lid worden en mee informatie uitwisselen
Ik ga lid worden maar kijk dan toch even de kat uit de boom
Neen, dit heeft geen enkele zin
right