Sitemenu

woensdag 16 oktober 2019
content-main-left

Nieuws

Het uitmesten en schoonmaken van kalverhokken en -hutten is onvoldoende om de aanwezigheid van bacteriekolonies te verlagen.

Dat blijkt uit een praktijkonderzoek dat het Veterinair Centrum Someren samen met VDK Products liet uitvoeren. De hoeveelheid bacteriekolonies nam pas echt af nadat kalverhokken waren uitgemest, er een inschuimmiddel was gebruikt voor het schoonspuiten en vervolgens de hokken werden waren gedesinfecteerd. 
‘Wil je de infectiedruk echt substantieel verlagen, dan is desinfecteren noodzakelijk’, zo vertelt dierenarts Niels Groot Nibbelink aan het vakblad Veehouder&Veearts.

Vaste emmer bij een kalf

Het onderzoek toonde ook aan dat gecoate polyester hokken beter zijn te reinigen dan kalverhokken van plastic, hout of beton. 
Reinheid is volgens Groot Nibbelink een belangrijk, maar lastig begrip bij de kalveropfok. Dagelijks de emmers reinigen en ontsmetten hoort daarbij, alsook het koppelen van een vaste emmer aan een kalf. Ook schone laarzen en een aparte overall voor het verzorgen van de jongste kalveren horen volgens Groot Nibbelink bij de protocollen.

 

Alleen uitmesten van kalverhokken is niet voldoende voor een goede hygiëne
Alleen uitmesten van kalverhokken is niet voldoende voor een goede hygiëne
right