Sitemenu

woensdag 16 oktober 2019
content-main-left

Nieuws

Een groep laatstejaarsstudenten van de opleiding diergeneeskunde van de universiteit Gent bracht in het kader van de opleiding een bezoek aan het vleesveebedrijf van Peter Haagen in Poppel. Technische cijfers en rendement werden uitvoerig besproken.

Ongeveer 25 studenten kregen naast een rondleiding op het bedrijf ook een kijk op de rendabiliteit in de vleesveehouderij en het belang van data en cijfers voor het managen van de veestapel.

Het uitgangspunt van de bedrijfsvoering is voor Peter Haagen immer dat zijn dieren groeien vanaf de eerste dag tot de laatste dag op het bedrijf.

Data evalueren

Met een veestapel van 180 dieren en ongeveer 100 kalvingen richt vleesveehouder Peter Haagen zich dus voornamelijk op de meer economische fokkerij. Het bedrijf verzamelt en evalueert dan ook veel data over de dieren en hun prestaties. Dit maakte het voor de toekomstige dierenartsen een uitgelezen bedrijf om grondig kennis te maken met de vleesveesector.

Een vertegenwoordiger van Orcovet, Lieve Vandebrouck, lichtte de verschillende rantsoenen op het bedrijf toe. De bedrijfsdierenarts, Johan De Pooter, deed dan weer de bedrijfsbegeleiding uit de doeken.

 
De studenten diergeneeskunde kregen onder andere uitleg over de verzamelde technische cijfers op het bedrijf
De studenten diergeneeskunde kregen onder andere uitleg over de verzamelde technische cijfers op het bedrijf
right