Sitemenu

dinsdag 24 april 2018
content-main-left

Nieuws

Het kunstmestgebruik in de Vlaamse landbouw is in de afgelopen jaren flink gedaald.

De hoeveelheid toegediende stikstof uit kunstmest op grasland in hoofdteelt nam in vier jaar tijd met 23 procent af. Bij voedermais lag de daling op dertien procent. Dat blijkt uit cijfers van het Landbouwmonitoringsnetwerk van het Departement Landbouw en Visserij. De Vlaamse overheid schrijft de daling toe aan de strengere bemestingsnormen na het doorvoeren van de vernieuwde mestwet MAP-III in 2007 en de hoge meststofprijzen in 2008.

Gebruik van fosfor

Per hectare grasland dienden de Vlaamse landbouwers in 2008 120,8 kg stikstof uit kunstmest toe. Het gebruik van stikstof uit kunstmest lag in 2008 per hectare voedermais op 39,0 kg.

Het gebruik van fosfor uit kunstmest nam in de periode 2005 tot 2008 af met 67 procent voor grasland en 42 procent voor voedermais.

Per hectare grasland 120,8 kg stikstof uit kunstmest toegediend
Per hectare grasland 120,8 kg stikstof uit kunstmest toegediend

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

De opslag van CO2 in graslandbodems wint aan belang in Nederland en Vlaanderen. LTO lobbyt voor een subsidieregeling voor het vastleggen van CO2 in de bodem. Boerenbond bestudeert het idee van een beheersovereenkomst klimaat waarin CO2-opslag een onderdeel zal zijn? Zou u aan de slag gaan met CO2-opslag in de beschikbare bodems van uw bedrijf?
Ja
Ja, maar alleen als het vergoed wordt
Neen
right