Sitemenu

dinsdag 21 november 2017
content-main-left

Nieuws

De maiskuilen van 2017 bevatten gemiddeld 982 vem en 378 gram zetmeel per kg droge stof.Samen met de hoge opbrengsten gaat daarmee 2017 de boeken in als een prima maisjaar, zo blijkt uit de maiskuilanalyses van Eurofins Agro.

Geen last van de droogte

‘Het vroege voorjaar begon fris waarna een droge periode volgde. De snijmais heeft niet heel veel last gehad van de droogte’, vertelt Robin Wolf, productmanager veehouderij bij Eurofins Agro. ‘In de tweede helft van het seizoen is het voldoende vochtig geweest voor een prima verdere ontwikkeling van de kolf en de plant.’

Veel spreiding in droge stof

De hogere opbrengsten zorgen voor een zogenoemd ‘verdunningseffect’ zodat de gehalten van een aantal mineralen en sporenelementen lager zijn dan het langjarig gemiddelde. De kuilen bevatten daarnaast gemiddeld 53 dve+ en hebben een drogestofgehalte van 36,4 procent. ‘We zien wel veel spreiding in het percentage droge stof’, aldus Wolf. ‘Door de natte periode rondom de oogst is op diverse plaatsen het hakselen uitgesteld, waardoor het drogestofpercentage hoger is geworden. Zeker de bedrijven die gekozen hebben om de mais grover te laten hakselen moeten daarom rekening houden met een grotere kans op broei bij het uitkuilen.’

Een groeizaam seizoen in 2017 zorgt voor hoge opbrengsten
Een groeizaam seizoen in 2017 zorgt voor hoge opbrengsten

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

NVM (25/10) De Nationale Vleesvee Manifestatie (NVM) verdient een breder publiek. De fraaie kampioenen en de ontspannen sfeer vormen een uitgelezen kans om de sector bij de burger en consument in een goed daglicht te zetten. De organisatie van de NVM zou er bij een volgende editie goed aan doen de consument naar het evenement te halen of met het evenement de consument op te zoeken.
Goed idee, NVM is een mooi uithangbord
Liever niet, de burger is toch kritisch
Twijfel nog
right