Sitemenu

woensdag 16 oktober 2019
content-main-left

Nieuws

Bouwbedrijf K. J. De Vries zal komende weken de allereerste 'zwaluwstal' opleveren. Deze unieke stal is gebouwd bij vleesveehouder Jan Arends in het Groningse Noordlaren en ontworpen door architectenbureau Skets.

Bijzonder aan de zwaluwstal is de dakconstructie die optimaal ventileert, maar niet extreem hoog is en daarmee past in het coulisselandschap waar Arends zijn bedrijf runt. Bovendien is de stal aan alle kanten open, dankzij een in het midden gesitueerde draagconstructie van metaal. Met deze openheid en transparantie in de zwaluwstal hebben De Vries en Arends een passend antwoord gevonden op grootschalig ondernemen dat past in het landschap en de cultuur van het gebied.

Zwaluwstal als potstal

Jan Arends zal de stal als potstal voor zijn limousin-zoogkoeien – zo'n 120 stuks – inrichten. Volgens Klaas Johannes de Vries is het ook heel goed mogelijk de zwaluwstal om te bouwen voor melkvee. 'De bouw is vernieuwend: de pot van ongeveer één meter diep met hellingen, stalen kolommen en met verschillende dakvlakken en een golfplaten dak. Maar er zijn ook andere opties denkbaar met ligboxen.' De aannemer ziet de ontwikkeling in de bouw van de zwaluwstal als een mooie uitdaging. 'We ondersteunen innovatie en weten uit ervaring dat je voor een bouwvergunning wel verder moet kijken dan alleen het eigen (vee)bedrijf.'

Voor Jan Arends betekent de nieuwe stal vooral gemakkelijk werken. Hij kan rondom de hele stal voeren, terwijl aan de kopse kanten een helling is gemaakt waar kalveren kunnen vreten en hij koeien kan afzonderen. Opmerkelijk in de stal is ook de terugwinning van warmte uit de potstal. Middels een buizensysteem wordt koud water uit de grond gepompt en door de hitte van de potstal opgewarmd.

 

Nieuwe 'zwaluwstal' maakt vleesveehouderij transparant
right