Sitemenu

zaterdag 16 februari 2019
content-main-left

Nieuws

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) stopt met het landelijke onderzoek naar bloederkalveren en sluit zich per 1 januari 2011 aan bij een internationaal onderzoeksproject naar de ziekte.

Sinds 2007 worden in Nederland en andere Europese landen jonge kalveren aangetroffen die spontaan gaan bloeden. De meeste kalveren overleven de bloedingen niet. GD riep daarom in 2007 veehouders en dierenartsen op om kalveren met dit klinisch ziektebeeld te melden.

De resultaten van het drie jaar durende pilot-onderzoek laten zien dat de meeste zieke kalveren werden gemeld in het najaar. In de koudere maanden leken huidbloedingen minder op te treden. De kalveren werden wel bleek (door inwendige bloedingen) en hadden soms bloed bij de mest.

Vaccin

De inventarisatie toonde aan dat 85 procent van de moederdieren was gevaccineerd met het bvd-vaccin Pregsure. Hoewel een significante relatie niet is aangetoond, haalde de producent van Pregsure, Pfizer Animal Health, het bvd-vaccin dit jaar uit de handel. GD zag ook een verband tussen zieke kalveren en de biest van koeien die eerder een bloederkalf kregen.

Omdat de pilot in 2010 geen nieuwe informatie meer opleverde, stopt GD met het onderzoek naar bloederkalveren en sluit zich aan bij een internationaal studieproject, gefinancierd door Pfizer Animal Health, dat per 1 janauri 2011 start. De Begeleidingscommissie Monitoring wil het aantal kalveren met deze aandoening wel blijven volgen. GD roept veehouders en dierenartsen daarom op om kalveren met bloederziekte te blijven melden.

Sinds 2007 worden in Nederland kalveren gezien met bloederziekte
Sinds 2007 worden in Nederland kalveren gezien met bloederziekte

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

Een aantal jonge vleesveehouders willen via een pas opgerichte producentenorganisatie (POVV) informatie onderling gaan uitwisselen. Hoe kijkt u hier tegen aan?
Ik ga zeker lid worden en mee informatie uitwisselen
Ik ga lid worden maar kijk dan toch even de kat uit de boom
Neen, dit heeft geen enkele zin
right