Sitemenu

woensdag 21 augustus 2019
content-main-left

Nieuws

Het was een prachtig debuut voor Richard Masselink tijdens de regionale fokveedag Belgisch witblauw in Geffen.

De aannemer uit Weesp startte eind vorig jaar met het houden van witblauwe dieren en keerde aan het eind van de fokveedag met diverse titels huiswaarts. Zo won zijn fijntypische Donatelle du Haut d’Arguennes (v. Benhur) bij de oude vaarzen en kreeg Ymelde (v. Magistrat) het lint omgegord bij de koeien. Donatelle was vorig jaar nog kampioene bij de jonge vaarzen, maar toen werd ze gepresenteerd door Bart Hogeveen uit Dreumel. Masselink kocht haar en enkele andere keuringskoeien voor de start van zijn bedrijf en wil via et zijn veestapel doorontwikkelen. ‘Deze kampioenen zijn een mooie opsteker, maar uiteindelijk wil je ook dat je de dieren zelf gefokt hebt’, aldus Masselink.

Groepenstrijd voor Wolters en Van Erp

Zelf gefokt was in elk geval Pien. Een sterke, brede nazaat van Origan uit de stal van Ronald Wolters uit Lievelde. Pien won de titel Miss Toekomst en even later ook het kampioenschap bij de pinken. Wolters was sterk in de strijd rondom de groepen. Zo won hij de groepenstrijd bij nakomelingen van een stier en kreeg hij de zege bij ‘de beste vaars en stier van een eigenaar’. Vleesveebedrijf Van Erp won juist met de bedrijfsgroepen vrouwelijk tot 12 maanden en vrouwelijk ouder dan 12 maanden.

Moeder en dochter winnen titels

Ook zelf gefokt was Emma van het Broek. Je kon zien dat de Origandochter van Frans en Frank van Hest uit Moergestel een dochter was van History van de Bremberg (v. Imperial): beide dieren bezaten niet de meeste finesse, maar waren wel zwaar en vooral erg groot en bezaten veel lengte. Emma won de titel bij de vaarskalveren, en greep samen met moeder de titel bij de zoogstellen. Van Hest won met Polka van het Broek (v. Sherriff) bovendien de titel bij de jonge vaarzen.

Twee uur rijden voor zege

Ruim twee uur reizen had familie Beusmans uit Noorbeek ervoor overgehad om luxe Blacky van Zavelberg te tonen. Die reis was niet voor niets, omdat Sheriffzoon Blacky vanwege een surplus aan bilbespiering won bij de oudere stieren. De titel Mister Toekomst was voor Campu van de Biezen (v. Bingo) van Van Erp, terwijl de maatschap Op den Berg van Frans van Boxmeer en Millo van Schaik uit St. Oedenrode met Charles (v. Picadilly) zegevierde bij de jonge stieren.

Klik hier voor meer foto's van de kampioenen

 

De winnaars van Geffen 2015
De winnaars van Geffen 2015
right