Sitemenu

woensdag 21 augustus 2019
content-main-left

Nieuws

Belbeef en Febev betreuren de berichtgeving van VRT NWS omtrent de traceerbaarheid van rundvlees in het Belbeef-label. Eerder vandaag bericht deze nieuwssite immers dat herkomst van het rundvlees in de supermarkten onbekend zou zijn.

In zijn berichtgeving geeft VRT NWS aan dat een derde van het rundvlees dat een Belgisch (kwaliteits)label heeft en in de supermarkten ligt, niet te traceren is. Dit concludeert de nieuwsredactie uit een onderzoek van Febev, de Federatie van Belgisch Vlees, dat VRT NWS in handen heeft gekregen. 

Dna-onderzoek aan de basis

BelBeef en Febev stellen in een persbericht dat deze berichtgeving werd gedaan op basis van een werkdocument en dat de interpretatie van het onderzoek en de vaststellingen uit de doorlichting foutief zijn.

Onder het BelBeef-lastenboek biedt de vleessector bepaalde garanties naar de consument, onder andere op vlak van traceerbaarheid. Om deze garanties te toetsen zette Belbeef een aantal maanden geleden zelf een dna-onderzoek op om de traceerbaarheid van het rundvlees tussen verkooppunt en slachthuis te onderzoeken en mogelijke verbeterpunten naar voren te brengen.

Dit onderzoek werd op vraag van de sector voor de eerste keer uitgevoerd op dergelijke schaal.

Onderzoek toont complexiteit

In een eerste analyse geeft Belbeef aan dat de conclusie van het onderzoek is dat de keten te complex is om een eenvoudig onderzoek te doen en een uitspraak te doen over traceerbaarheid. De sector voorzag al een nieuw, volledig doortastend onderzoek dat alle delen van de keten doorlicht. Dit onderzoek zal in de komende maanden plaatsvinden.

De sector wil ook duidelijk stellen dat er geen risico’s zijn voor de volksgezondheid. Het onderzoek dat de sector uitvoerde, diende als autocontrole naar mogelijke verbeterpunten binnen de keten.

Het bestuur van Belbeef komt weldra samen om een aantal mogelijke acties die genomen moeten worden vanuit de verschillende actoren, te bespreken.

 

Met een dna-onderzoek wilde Belbeef de traceerbaarheid van het rundvlees tussen verkooppunt en slachthuis onderzoeken
Met een dna-onderzoek wilde Belbeef de traceerbaarheid van het rundvlees tussen verkooppunt en slachthuis onderzoeken

herkomst rundvlees

Weer negatieve berichtgeving ivm rundvlees en het is weer de boer die het gelag zal betalen vermits er weer consumenten hun vertrouwen in vlees verliezen. Het ergste van al is dat het telkens de schakels hogerop in de keten zijn die alles verknoeien. Nadat Veviba in de fout ging en met de vinger gewezen werd door de supermarkten zijn het nu colruyt en Delhaize zelf die sjoemelen met de traceerbaarheid. Dit is een kaakslag naar de vleesveehouders toe in deze al zo moeilijke crisis tijden.
right