Sitemenu

zaterdag 19 januari 2019
content-main-left

Nieuws

De officiële erkenning van slachthuis Veviba, de grootste runderslagerij van België, is per direct ingetrokken door de Belgische overheid. De woordvoerder van het FAVV geeft aan dat het gaat om de erkenning van de snijhal en de koelcellen, de erkenning van het slachthuis is voorlopig nog niet ingetrokken.

Bij een recente huiszoeking in het slachthuis Veviba in Bastenaken bleek een groot deel van de gecontroleerde producten niet in orde te zijn met de regels van de voedselveiligheid. Deze huiszoeking kaderde in een gerechtelijk onderzoek waarbij het FAVV bijstand verleent. Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) en het voedselagentschap FAVV besloten daarop de erkenning van bedrijf Veviba voorlopig in te trekken.  

Afwijkende invriesdatum

Tijdens de huiszoeking in het slachthuis, de versnijdingshal en de koelcellen stelden de controlerende autoriteiten diverse inbreuken vast. Zo werden vleesproducten aangetroffen die niet veilig zijn. De vermelde invriesdatum van een aantal producten bleek niet te kloppen. Het bedrijf werd onmiddellijk op non-actief gezet.  
Bevoegd minister Ducarme vraagt bovendien het voedselagentschap de controles bij de ondernemingen uit de groep op te voeren. Ondertussen worden ook de afnemers van Veviba getraceerd alsook de autoriteiten in derde landen geïnformeerd. Onderzoek zal moeten uitwijzen of een terugroepactie uit de winkelrekken nodig is.

Boerenbond verbijsterd

Landbouworganisatie Boerenbond reageert verbijsterd op de situatie met Veviba en noemt dergelijke feiten onaanvaardbaar. Voor de landbouworganisatie is het meer dan dringend tijd dat de slachthuissector zich ernstig bezint en maatregelen neemt om de malafide praktijken in bepaalde slachthuizen een halt toe te roepen. Ze vragen de Belgische overheid en het gerecht deze zaak tot op het bot uit te zoeken en snel duidelijkheid te creëren voor de consumenten en handelspartners.
‘Wij zijn het meer dan beu dat onze landbouwers voor de zoveelste keer op rij de rekening gepresenteerd dreigen te krijgen voor de wantoestanden in bepaalde slachthuizen’, stelt Boerenbond-voorzitter Sonja De Becker duidelijk in een eerste reactie.

 

Het voedselagentschap trok de erkenning van Veviba in voor hun koelcellen en snijhal, het slachthuis behoudt tot nader orde zijn erkenning
Het voedselagentschap trok de erkenning van Veviba in voor hun koelcellen en snijhal, het slachthuis behoudt tot nader orde zijn erkenning

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

Een aantal jonge vleesveehouders willen via een pas opgerichte producentenorganisatie (POVV) informatie onderling gaan uitwisselen. Hoe kijkt u hier tegen aan?
Ik ga zeker lid worden en mee informatie uitwisselen
Ik ga lid worden maar kijk dan toch even de kat uit de boom
Neen, dit heeft geen enkele zin
right