Sitemenu

woensdag 15 augustus 2018
content-main-left

Nieuws

Het verdoofd slachten is voortaan verplicht voor gebruikers van de Belbeef-standaard. Dat heeft Belbeef, de interprofessionele organisatie die de verschillende schakels uit de rundvleesketen verenigt, bekendgemaakt. Op die manier wil de sector de standaard voor dierenwelzijn verhogen en meer transparantie naar de slachtmethode geven. 

Rundvlees afkomstig van dieren die niet verdoofd geslacht worden, komt niet langer in aanmerking voor verkoop onder de Belbeef-standaard. Dit werd besloten door de leden van de raad van bestuur van Belbeef. Deze bijkomende eis maakt deel uit van een pakket aan maatregelen die opgenomen worden in een herzien lastenboek. 

Duidelijk signaal

De nieuwe standaard treedt in werking op 1 oktober 2018. Er geldt een overgangsfase van drie maanden om de slachthuizen, veehouders en certificeringsinstellingen de mogelijkheid te geven alle noodzakelijke maatregelen te nemen om aan deze nieuwe versie van het lastenboek te voldoen. Andere vernieuwingen binnen het Belbeef-lastenboek worden na de zomer gecommuniceerd.

‘Met de invoering van onze hernieuwde standaard geeft de sector een zeer duidelijk signaal’, zegt Christel Buyse, voorzitster van de raad van bestuur van Belbeef. ‘Op deze manier geven we de slagers, retailketens en hun klanten een zeer duidelijke garantie naar kwaliteit en dierenwelzijn. Belgisch rundvlees dat onder de Belbeef-standaard verkocht wordt, staat voor de beste kwaliteit en met bewuste aandacht voor welzijn van het dier.’

Onverdoofd slachten is in de toekomst niet meer mogelijk binnen Belbeef
Onverdoofd slachten is in de toekomst niet meer mogelijk binnen Belbeef

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

De voorbije maanden sloten een aantal slachthuizen in Vlaanderen de deuren, al dan niet definitief. Het aanbod van slachthuizen in Belgie wordt daardoor kleiner. Een project, gecoordineerd door BioForum Vlaanderen, onderzoekt momenteel de haalbaarheid van een mobiel slachthuis waarbij dieren op het bedrijf worden geslacht. In eerste fase is het project vooral gericht op pluimvee, maar ook voor runderen zijn er reeds diverse initiatieven werkzaam elders in Europa. Zou u mobiel slachten op het bedrijf overwegen?
Ja
Neen
right