Sitemenu

dinsdag 25 februari 2020
content-main-left

Nieuws

De Vlaming besteedde in 2018 zo’n 12,5 procent van zijn huishoudbudget aan voeding. In 1973 ging nog een kwart van het budget naar voeding.

Dat blijkt uit cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

Het percentage van 2018 komt overeen met 2.036 euro aan voeding per jaar per Vlaming. Bijna een kwart van het budget, of 459 euro, werd besteed aan de aankoop van vlees.

Op de tweede plaats prijken brood en graanproducten, die zijn goed voor gemiddeld 371 euro per jaar. Daarna volgen melk, kaas en eieren (252 euro) en groenten (250 euro).

Aan fruit gaf de Vlaming in 2018 gemiddeld 203 euro uit en aan vis 151 euro. Sluitpost zijn de voedingswaren zoals boter, suiker, chocolade, goed voor 350 euro.

Huishoudbudget

De gegevens komen voort uit de resultaten van het huishoudbudgetonderzoek dat Statbel heeft georganiseerd in 2018 bij meer dan 6.000 huishoudens. Enkele andere vaststellingen uit het onderzoek: jonge gezinnen (<30 jaar) geven minder uit aan voeding dan oudere gezinnen.

Alleenstaanden en koppels zonder kinderen geven per persoon dan weer meer uit dan huishoudens met kinderen. Gepensioneerden geven veel meer uit dan gemiddeld, werklozen dan weer minder dan gemiddeld. 

De groeiende welvaart sinds 1973 heeft ook gezorgd voor een verdubbeling van het budget dat in restaurants wordt uitgegeven. 

Bijna een kwart van het Vlaamse gezinsbudget voeding of 459 euro wordt besteed aan de aankoop van vlees
Bijna een kwart van het Vlaamse gezinsbudget voeding of 459 euro wordt besteed aan de aankoop van vlees
right