Sitemenu

maandag 20 mei 2019
content-main-left

Nieuws

Uit een doorlichtingsrapport van de vakgroep Dier en Welzijn van de Thomas More Hogeschool blijkt dat geen grove of stelselmatige inbreuken op dierenwelzijn zijn vastgesteld.

Deze doorlichting – uitgevoerd bij 32 van de 38 Vlaamse slachthuizen – kwam er op vraag van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts naar aanleiding van beelden gemaakt door Animal Rights. De resultaten werden recent besproken in een speciale hoorzitting in het Vlaams parlement. De vakgroep lichtte het slachtproces volledig door, van het lossen van de dieren tot het slachten.

Geen grove inbreuken

Grove inbreuken zijn er niet vastgesteld, maar de vakgroep benoemt in haar rapport wel een aantal verbeterpunten. Onder andere beschreven de auteurs de lawaaierige omgeving als een verbeterpunt. Ook het bedwelmen van de dieren en het gebruik van een elektrische prikkelaar werden benoemd.
Tot slot stelt het rapport ook dat de Animal Welfare Officers die het dierenwelzijn in de slachthuizen opvolgen, best niet als consultant opereren, maar wel binnen een vaste indienststelling.

Vlaamse controle op dierenwelzijn

‘De verbeterpunten die in het rapport worden geformuleerd, zal de sector ook ter harte nemen’, stelde Michael Gore, directeur van de Federatie van het Belgisch Vlees (FEBEV) in een reactie. En ook Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts gaat met het rapport aan de slag. Zo wil hij het decretaal kader voor cameratoezicht in slachthuizen uitbreiden en een Vlaams systeem op poten zetten voor gerichte controles op dierenwelzijn. Voor de Animal Welfare Officers wil de minister een klokkenluidersstatuut in het leven roepen.

 

Minister Weyts wil onder andere het decretaal kader voor cameratoezicht in slachthuizen uitbreiden
Minister Weyts wil onder andere het decretaal kader voor cameratoezicht in slachthuizen uitbreiden

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

Een aantal jonge vleesveehouders willen via een pas opgerichte producentenorganisatie (POVV) informatie onderling gaan uitwisselen. Hoe kijkt u hier tegen aan?
Ik ga zeker lid worden en mee informatie uitwisselen
Ik ga lid worden maar kijk dan toch even de kat uit de boom
Neen, dit heeft geen enkele zin
right