Sitemenu

woensdag 24 oktober 2018
content-main-left

Nieuws

De Europese Commissie heeft geen bezwaar tegen invoering van de maatregelen die minister Schouten heeft voorgesteld om de knelpunten van het fosfaatrechtenstelsel voor vleesveehouders op te lossen. Dit maakte ze vandaag bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

Jongvee dat nooit zal afkalven en dus uitsluitend is bestemd voor de productie van vlees valt nu definitief buiten het fosfaatrechtenstelsel. Om deze dieren te mogen houden zijn dus geen fosfaatrechten nodig. Als eerder rechten zijn toegekend aan deze dieren dan komen die te vervallen.

Vrijwillige vrijstelling zoogkoeien

Op de site van het ministerie is ook de uitwerking van de vrijstellingsregeling voor zoogkoeienhouders gepubliceerd. Deze moet nog wel officieel worden goedgekeurd door Europese Commissie maar dit lijkt een formaliteit. Zoogkoeienhouders kunnen er volgens deze regeling vrijwillig voor kiezen om te worden vrijgesteld van fosfaatrechten. Eerder toegekende rechten moeten ze dan inleveren en vrouwelijk jongvee van het bedrijf mag niet terecht komen in de melkveehouderij. In de vrijstellingsregeling zijn bepalingen opgenomen om te voorkomen dat zoogkoeienhouders eventueel eerder toegekende rechten kunnen verkopen. Overigens kunnen zoogkoeienhouders er ook voor kiezen om hun rechten te behouden maar dit betekent wel dat ze bij bedrijfsuitbreiding rechten moeten aankopen.

De volledige kamerbrief en de uitwerking van de vrijstellingsregeling zijn hier te downloaden.

Het ministerie van LNV heeft de uitwerking van de vrijstellingsregeling voor zoogkoeien gepubliceerd
Het ministerie van LNV heeft de uitwerking van de vrijstellingsregeling voor zoogkoeien gepubliceerd

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

Op elke vleesveebedrijf worden nagenoeg dagelijks fokkerijkeuzes gemaakt? Maar waardoor laat u zich leiden in de fokkerijkeuzes voor uw veestapel?
keuringsuitslagen
fokwaarden
eigen inzichten/ervaringen
advies/ervaringen van anderen
right