Sitemenu

zondag 19 januari 2020
content-main-left

Nieuws

Indien geen vooruitgang wordt geboekt in het bestrijden van de bosbranden in Brazilië, gaat de Finse minister van Financiën, Mika Lintilä, op de komende informele top van Europese ministers op 13 en 14 september eerstkomende, een voorstel van een ban op de import van rundsvlees neerleggen.

Dat heeft hij laten weten aan het persagentschap Belga. Finland is momenteel voorzitter van de Europese unie.

De Franse President Manuel Macron had eerder op de recente top van de G7 in Biarritz zijn Braziliaanse collega - Jair Bolsonaro – afgedreigd met het cancellen van de handelsdeal met de Mercosur vanwege de bosbranden. ‘Het Amazonewoud is de groene long van onze aardbol en dus internationaal erfgoed. Het moet ten alle prijzen gevrijwaard blijven.’ 

Brazilië heeft de 18 miljoen euro noodhulp van de G7 voor de bestrijding van de bosbranden in het Amazonegebied al afgewezen.

Veeteelt of CO2

De bosbranden die in alle hevigheid woeden in het Amazonewoud zouden opzettelijk zijn aangestoken om de landbouw en veeteelt ruimte te geven. Er zijn zo’n 76.720 vuurhaarden geteld of 85 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

De belangrijkste functie van het Amazonewoud dat voor 60 procent in Brazilië ligt, is de opname van CO2 die we uitstoten en is dus belangrijk voor het reguleren van het klimaat op aarde. De invloed op de zuurstofvoorziening zoals president Macron beweert, is heel erg klein.

Staat deal EU-Mercosur op de helling ? (foto:voxeu.org )
Staat deal EU-Mercosur op de helling ? (foto:voxeu.org )
right