Sitemenu

zaterdag 16 december 2017
content-main-left

Nieuws

Nederlandse consumenten kunnen voortaan precies zien waar het stuk vlees op hun bord vandaan komt. Met de nieuwe QR-code op de verpakking van Commandeur Eko Vlees kunnen ze het vlees voor het eerst helemaal traceren tot aan de biologische boer die het geleverd heeft. Als de biologische boer een eigen website heeft, wordt daar naar doorgelinkt.

Sommige supermarkten en leveranciers van biologisch vlees hebben al soortgelijke QR-codes op hun verpakking staan, maar vanwege de grootschalige verwerking is het niet mogelijk om de herkomst van het vlees tot aan de boer zelf te herleiden. Ook worden bij draaivlees, zoals gehakt, partijen van meerdere bedrijven gemengd, zodat de herkomst niet meer te achterhalen is. Bij Commandeur Eko Vlees kan dat wel omdat het bedrijf de hele keten in eigen beheer heeft en slechts 30 tot 40 dieren per week slacht.

Commandeur Eko Vlees

Commandeur Eko Vlees hanteert het principe 'van boer naar bord'. Het werkt samen met biologische boeren die hun dieren alle ruimte en rust geven, niet bij voorbaat antibiotica toedienen en veel buiten laten lopen. Het heeft een eigen slachthuis, waar dieren zonder leed en stress geslacht worden volgens de strenge richtlijnen van het SKAL. Zo ontstaat een gesloten keten in biologisch vlees. Van de slacht tot de worst, van kop tot staart; alles wordt in eigen beheer gedaan en is daardoor optimaal controleerbaar.

In de loop van dit jaar wordt het systeem uitgebreid naar het biologisch varkens- en lamsvlees. Ook kunnen consumenten dan voedingswaardes, ingrediënten en recepten van het betreffende product inzien.

QR-code herleidt vlees van bord naar bioboer

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

De aanvraag van de beschermde geografische aanduiding (BGA) is de troef voor Belgische vleesveehouders om vlees van het Belgisch-witblauwrund te onderscheiden in de markt. Dat stellen de initiatiefnemers die recent de aanvraag indienden bij de Europese Unie. De verwachtingen van BGA zijn groot. Mocht de aanvraag worden goedgekeurd, welke gevolgen heeft dat volgens u voor de Belgische vleesveesector?
Een betere beeldvorming
Extra troef voor promotie
Een hogere vleesprijs
Geen gevolgen
right