Sitemenu

woensdag 19 september 2018
content-main-left

Nieuws

VeeteeltVlees maakte een tweedelige serie en een video over 'low stress stockmanship', ofwel stressvrij omgaan met koeien.

Bij low stress stockmanship gaat het om de communicatie tussen veehouder en koe, waarbij het doel is om bij het omgaan en werken met runderen zo min mogelijk stress voor de dieren te veroorzaken.

In een tweedelige serie laat VeeteeltVlees Ronald Rongen van Low-Stress-Stockmanship Europe aan het woord. Het bedrijf geeft advies en training in het stressarm omgaan met vee.

Aankijken met linkeroog

Rongen deelt in de serie een aantal opvallende inzichten, zoals waarom een koe je altijd eerst met haar linkeroog aankijkt. 'Het linkeroog staat in verbinding met de rechterhersenhelft, net als bij mensen. In die rechterhersenhelft bij rundvee bevindt zich het veiligheidscoördinatiecentrum', legt Rongen uit. Eventueel gevaar wordt hier gesignaleerd en daarop volgt actie.

Video van de praktijk

Om alvast een idee te krijgen over het werken met low stress stockmanship in de praktijk maakte Veeteelt een video op het bedrijf van de familie Leenders in Nederweert. Bekijk de video hier.

Deel 1 van de tweedelige serie is te lezen in het decembernummer van VeeteeltVlees.

Bij low stress stockmanship gaat het om de stressvrije communicatie tussen melkveehouder en koe
Bij low stress stockmanship gaat het om de stressvrije communicatie tussen melkveehouder en koe

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

De voorbije maanden sloten een aantal slachthuizen in Vlaanderen de deuren, al dan niet definitief. Het aanbod van slachthuizen in Belgie wordt daardoor kleiner. Een project, gecoordineerd door BioForum Vlaanderen, onderzoekt momenteel de haalbaarheid van een mobiel slachthuis waarbij dieren op het bedrijf worden geslacht. In eerste fase is het project vooral gericht op pluimvee, maar ook voor runderen zijn er reeds diverse initiatieven werkzaam elders in Europa. Zou u mobiel slachten op het bedrijf overwegen?
Ja
Neen
right