Sitemenu

woensdag 18 oktober 2017
content-main-left

Nieuws

VeeteeltVlees maakte een tweedelige serie en een video over 'low stress stockmanship', ofwel stressvrij omgaan met koeien.

Bij low stress stockmanship gaat het om de communicatie tussen veehouder en koe, waarbij het doel is om bij het omgaan en werken met runderen zo min mogelijk stress voor de dieren te veroorzaken.

In een tweedelige serie laat VeeteeltVlees Ronald Rongen van Low-Stress-Stockmanship Europe aan het woord. Het bedrijf geeft advies en training in het stressarm omgaan met vee.

Aankijken met linkeroog

Rongen deelt in de serie een aantal opvallende inzichten, zoals waarom een koe je altijd eerst met haar linkeroog aankijkt. 'Het linkeroog staat in verbinding met de rechterhersenhelft, net als bij mensen. In die rechterhersenhelft bij rundvee bevindt zich het veiligheidscoördinatiecentrum', legt Rongen uit. Eventueel gevaar wordt hier gesignaleerd en daarop volgt actie.

Video van de praktijk

Om alvast een idee te krijgen over het werken met low stress stockmanship in de praktijk maakte Veeteelt een video op het bedrijf van de familie Leenders in Nederweert. Bekijk de video hier.

Deel 1 van de tweedelige serie is te lezen in het decembernummer van VeeteeltVlees.

Bij low stress stockmanship gaat het om de stressvrije communicatie tussen melkveehouder en koe
Bij low stress stockmanship gaat het om de stressvrije communicatie tussen melkveehouder en koe

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

Vleessmoothie (08/09) Fleischerei Klassen in het Duitse Temmels brengt vanaf 1 oktober een smoothie met vlees op de markt. De vleesdrank bevat 19 procent vlees en veel verse groente. De vleesdrank is ideaal voor mensen die moeten herstellen omdat de eiwitten snel opneembaar zijn. Bijkomend voordeel is dat de benutting van de eiwitten tot twee keer beter is dan van een stuk vlees: met 50 gram vloeibaar vlees per dag is de eiwitbehoefte gedekt als daar nu 100 gram vlees voor nodig is. Een fles bevat slechts 200 calorien. Vooral vanuit de zorgsector en hulporganisaties blijkt er veel interesse voor de smoothie met vlees. Het vloeibare vlees is bovendien een jaar lang ongekoeld houdbaar. Wat denkt u ervan?
Mooie innovatie
Vind het maar niks
Weet het niet direct
right