Sitemenu

maandag 19 februari 2018
content-main-left

Nieuws

Half september is een tweede geval van rundertuberculose opgespoord in de provincie Antwerpen. Het gaat om een contactbedrijf van een eerder besmet bedrijf, meldt het Federaal Agentschap van de Voedselveiligheid of FAVV.

Eind juli werd een eerste haard van rundertuberculose bevestigd in een bedrijf in de provincie Antwerpen. De haard werd bevestigd nadat letsels werden vastgesteld op twee runderen in het slachthuis. Na een tuberculinatie van alle dieren werden vier runderen positief getest op runder-tbc. De dieren op het bedrijf zijn vervolgens geruimd. Op vier contactbedrijven zijn vervolgens alle aanwezige runderen onderzocht op de aanwezigheid van tbc.

250 contactbedrijven

Naar aanleiding van het onderzoek op de contactbedrijven is een tweede haard vastgesteld, eveneens in de provincie Antwerpen. Op het bedrijf zijn 49 positieve runderen en 22 twijfelgevallen gevonden. Ook op dit bedrijf zijn de dieren afgevoerd. Er werden in dit geval 250 contactbedrijven geïdentificeerd. Van deze bedrijven worden alle runderen onderzocht. 

Tuberculosevrij statuut niet in gevaar

Op Europees niveau blijft België vrij van tuberculose. Het detecteren van sporadische gevallen, zoals bij de twee haarden in 2016 en de haarden waarvan nu sprake is, brengt dit statuut niet in gevaar. Eind 2018 zal een nieuwe aanpak, met betrekking tot het toezicht op en de bestrijding van rundertuberculose, van kracht worden na publicatie van een nieuwe wetgeving. De tuberculinaties zullen dan met name worden vervangen door bloedtesten.

Twee gevallen van rundertuberculose in 2017
Twee gevallen van rundertuberculose in 2017

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

Tijdens het vleesveecongres in Oudenaarde en Lummen werd meermaals gesteld dat het Belgisch rundvlees meer een eigen verhaal moet hebben. Daarbij kunnen de vleesveehouders ook zelf ambassadeur zijn voor hun product. De invulling hiervan kan op diverse manieren, zo werd aangetoond tijdens het vleesveecongres. Maar hoe zou u het invullen?
De afzet zelf in handen nemen richting slagers en winkels
Opzetten van een eigen hoeveslagerij
Deelname aan een producentenorganisatie
De deuren van mijn bedrijf regelmatig openzetten voor bezoek
Promotie is een taak voor de VLAM
right