Sitemenu

woensdag 19 september 2018
content-main-left

Nieuws

De teelt van veldbonen zit zowel in Nederland als in Vlaanderen in de lift. In 2016 nam het areaal veldbonen in Nederland met 60 hectare toe tot 420 hectare.

De vlinderbloemige veldbonen leveren 280 tot 300 gram eiwit en kunnen als eiwitrijk krachtvoer dienen. De opbrengst van winterveldbonen ligt tussen de 6 en 8 ton per hectare. Voor het vervoederen aan rundvee moeten de bonen nog een bewerking ondergaan om de voedingsstoffen beschikbaar te maken.

Akkerbouwmatige aanpak

De teelt van winterveldbonen vraagt een akkerbouwmatige aanpak. Ze worden gezaaid in oktober, november en een gedeelte van december. De oogst is eind juli, begin augustus. De teelt is alleen geschikt op grond met een pH hoger dan 5,2 op zand- en dalgronden en 6 op klei. Bovendien luidt het advies de veldbonen te telen op grond met een goed PAL-getal.

In 2016 nam het areaal veldbonen in Nederland met 60 hectare toe tot 420 hectare
In 2016 nam het areaal veldbonen in Nederland met 60 hectare toe tot 420 hectare

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

De voorbije maanden sloten een aantal slachthuizen in Vlaanderen de deuren, al dan niet definitief. Het aanbod van slachthuizen in Belgie wordt daardoor kleiner. Een project, gecoordineerd door BioForum Vlaanderen, onderzoekt momenteel de haalbaarheid van een mobiel slachthuis waarbij dieren op het bedrijf worden geslacht. In eerste fase is het project vooral gericht op pluimvee, maar ook voor runderen zijn er reeds diverse initiatieven werkzaam elders in Europa. Zou u mobiel slachten op het bedrijf overwegen?
Ja
Neen
right