Sitemenu

woensdag 19 september 2018
content-main-left

Nieuws

Voederbieten kunnen het jaarrond vervoederd worden, deels in verse toestand en deels als mengkuil met kuilmais of een ander droog voedermiddel.
 
Voederbieten zijn een interessante optie als derde voedergewas op rundveebedrijven, naast gras en mais. Dat staat te lezen in een nieuwe brochure over de teelt van voederbieten op de website van het Landbouwcentrum voor Voedergewassen (LCV). De vroegere bezwaren van het arbeidsintensieve karakter van de teelt, de oogst en het vervoederen zijn met de huidige rassen en mechanisatiemogelijkheden veel kleiner geworden. 

Onderzoeksproject Feedbeet

De publicatie steekt in op het vers vervoederen van voederbieten gecombineerd met het vervoederen in een mengkuil met kuilmais of andere voedermiddelen en geeft een overzicht van de resultaten van verschillende typen mengkuilen. De brochure vloeit voort uit het onderzoeksproject Feedbeet van de Hogeschool Gent, de Universiteit Gent en het onderzoeksinstituut ILVO. 

Vroege of late oogst

Bij een late maisoogst – in de tweede helft van oktober – kunnen voederbieten samen met kuilmais ingekuild worden. Als de maisoogst echter vroeg is – in sep-tember of begin oktober – kan beter worden gekozen voor een mengkuil met een droog voedermiddel. In het geval van de klassieke ruwvoeders is de mengkuil met perspulp financieel duidelijk interessant. Bij de krachtvoedermengkuilen bieden de combinaties met droge bietenpulp, palmpitschilfers en sojahullen financieel een meerwaarde en dit bij het inkuilen in een smalle sleufsilo of op een betonnen plaat. 
 
De brochure is te vinden via deze link
 
Voederbieten interessant als derde ruwvoedergewas
Voederbieten interessant als derde ruwvoedergewas

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

De voorbije maanden sloten een aantal slachthuizen in Vlaanderen de deuren, al dan niet definitief. Het aanbod van slachthuizen in Belgie wordt daardoor kleiner. Een project, gecoordineerd door BioForum Vlaanderen, onderzoekt momenteel de haalbaarheid van een mobiel slachthuis waarbij dieren op het bedrijf worden geslacht. In eerste fase is het project vooral gericht op pluimvee, maar ook voor runderen zijn er reeds diverse initiatieven werkzaam elders in Europa. Zou u mobiel slachten op het bedrijf overwegen?
Ja
Neen
right