Sitemenu

dinsdag 16 juli 2019
content-main

overijssel

Vlees zonder litteken

Jan Morsink: 'Garanties op natuurlijke geboorten hebben we hier niet' - bedrijfsreportage
De gebroeders Morsink fokken runderen van het Belgisch-witblauwras die ‘naturel’ afkalven. Hiertoe laten zij onder andere hun dieren voor de eerste maal afkalven op 36 maanden.

Krappe aantallen, hoge kwaliteit

Argan-nakomelingen scoren in Staphorst op regiokeuring voor Belgisch witblauw
Met 53 dieren in het boekje was het aantal inzendingen op de Belgisch-witblauwstamboekkeuring Noord-Oost beperkt. De fraaie kwaliteit is een mooi voorproefje voor de NVM.

Stierkeus is eerst huiswerk maken

Piemontesefokker Antonie van Gelder heeft wel dertig stieren in het inseminatievat - bedrijfsreportage
Vaarskalveren fokken, die beter zijn dan hun moeder. Dat is de doelstelling van Piemontesefokker Antonie van Gelder. Hij pluist continu de Italiaanse stierenlijsten na.

Passie blijft

Henk Hengsteboer: 'Het mooie van ki is dat je de fokkerij per koe kunt bekijken' - VeeteeltVlees 10 jaar - 10 jaar reportages
In negen jaar tijd is de omvang van en de passie voor de piemontesefokkerij van Henk Hengsteboer exact constant gebleven.

'Keizersnede kost 1000 liter melk'

Harrie Hutten melkt zijn verbeterd roodbonte koeien nog steeds - VeeteeltVlees 10 jaar - 10 jaar reportages
Om voldoende inkomen uit zijn vleesvee te halen, melkt Harrie Hutten de verbeterd roodbonten. Hij vindt dat een keizersnede veel melk kost en fokt daarom op natuurlijke geboorten.

Fokken met Italiaanse schonen

Bertus ter Maat: 'Marchigiana kwam te laat om te kunnen concurreren met andere vleesrassen' - bedrijfsreportage
Op de Nationale Vleesveemanifestatie won Bertus ter Maat met zijn Marchigiana’s drie kampioenstitels en het algemeen kampioenschap met Erodedochter Romy.

Van hooivork tot bord

Blonde d’Aquitainehouder Jos Bolk houdt controle op hele vleesproductieproces - bedrijfsreportage
Blonde d’Aquitainehouder Jos Bolk uit Aerdt volgt bewust het gehele vleesproductieproces tot op het niveau van de slager.

Voldoening uit Herefords

Hans Toorneman: 'Hereford is een ras waar we oud mee kunnen worden' - bedrijfsreportage
Op het bedrijf van Josefien Jannink-Lubberink en Hans Toorneman heerst een serene rust. De boerderij lijkt net als haar bewoners te genieten van een welverdiend pensioen.

Parmantige Piemontese

Gevarieerd stiergebruik door negatieve ervaring met inteelt bij Nijhof
2 broers aan 't woord over hun Lenta, de oudste Piemontese koe, nu 17 jaar oud en die dit voorjaar nog een kalf heeft gekregen

Meer luxe gevraagd

Arend Jan Westerkamp: "Liever twee kwartjes duurder dan premie"
De mening van een fokker van verbeterd roodbontvee, die sinds 12 jaar deel uitmaakt van het VRB-stamboekbestuur. Hij pleit voor meer luxe bij de Nederlandse verbeterd roodbonten
right